'Vukovar je veći izazov Plenkoviću od Kujundžića'

'Vukovar je veći izazov Plenkoviću od Kujundžića'

Hrvatsku čeka iznimno politički zanimljiv kraj tjedna. Danas će u Saboru tijekom dana biti glasovanje o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a sutra će se u Vukovaru opet prosvjedovati. O ovim temama u Studiju 4 HRT-a govorili su Ivica Relković, politički analitičar i Branko Mijić kolumnist Novog lista.

Branko Mijić smatra kako se premijer Plenković i u slučaju prijedloga opoziva Kujundžića "poigrao mačke i miša s oporbom". "Oporba je pripremila ishitrenu i neozbiljnu inicijativu, a Plenkovića veći izazov čeka sutra u Vukovaru", dodao je.

Osvrčući se na jučerašnji istup Mostovke Ninčević Lesandrić koja je u Saboru iznjela svoju intimu o pobačaju i radu HitneIvica Relković je kazao kako pojedinačni slučaj, ma koliko dramatičan bio - ne pokazuje je li u resoru nešto dobro ili ne. "Ne možemo procjenjivati ministra na temelju toga je li na ulici neko umro. Zdravstvo možemo promatrati kroz prizmu je li operativno dobro postavljeno -  je li se dobro upravlja, a od oporbe ništa o tome nismo čuli. Ocijenio je kako je u politici, raspravu o argumentima zamijenila mržnja. Radi se o mržnji 'ad homine' prema nekim osobama. Jalovi smo u raspravama o sadržaju", kazao je Relković.


Mijić: Curenje informacija poruka Plenkoviću da bude oprezan

Komentirao je curenje podataka o broju potpisa prikupljenih za referendume o Istanbuslkoj konvenciji i promjeni izbornog sustava. "Zašto profesionalni dio države nije profesinonalan? Neka politika bude trula, smijenimo je za četiri godine, ali dajmo da država funkcionira", rekao je Ivica Relković. Smatra da Hrvaska ima problem sa zakonskim reguliranjem referenduma. Napomenuo je kako je SDP, nakon odlaska s vlasti u APIS-u zaposlio niz svojih ljudi.

Branko Mijić je kazao kako nije problem je li netko krivotvorio nečije ime ne bi li svojoj političkoj opciji pomogao - nego u tome da su podaci iz Ministarstva uprave procurili dva dana prije najavljenog prosvjeda u Vukovaru. Osim toga nismo dobili odgovor na ključno pitanje "Tko je kumu Milijana Brkića rekao da nazove falsifikatora Vargu i uništi materijalne dokaze. Rat svjetova u HDZ-u postoji i on se odvija. To je očigledno. Curenje informacija oko referenduma pokazuje Plenkoviću da mora biti oprezan, jer se nikad ne zna gdje koja krtica spava", dodao je Mijić. 

Relković: Vidi se da će doći do prijeloma u hrvatskoj politici

Vezano za prosvjed u Vukovaru Ivica Relković je rekao kako se radi o određenom odmjeravanju snaga, a brojka manja od 8,9 tisuća okupljenih u neku ruku bila bi podbačaj, smatra. "Radi se o političkom skupu - članstvo se homogenizira i zauzimaju se rovovski položaji. SDP stoji loše a HDZ ide u nepoznato. Vidi se da će doći do prijeloma u hrvatskoj politici", zaključio je. S tim se složio i Branko Mijić. "Radi se o pokušaju prisvanjanja loga HDZ-a. Ultra- desni nisu zadovoljni proeuropskim politikom", kazao je.

Relković smatra kako je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za jednu "ozbiljnu političku opciju". Dogodi li se veliki igrač, koji neće nastupati populistički - HDZ će biti u velikom problemu, kazao je.

Izvor: HRT

na vrh članka