20. studenoga 1820. Moby Dick – kako je nastao roman o najslavnijem kitu u povijesti?

20. studenoga 1820. Moby Dick – kako je nastao roman o najslavnijem kitu u povijesti?

Na današnji dan 1820. godine dogodila se smrtonosna borba između kita i broda, koja je Hermana Melvillea inspirirala za slavni roman Moby Dick.

Borba se dogodila u Tihom oceanu, oko 2,000 kilometara daleko od obala Južne Amerike. Brod se zvao Essex i bio je kitolovac iz Nantucketa – jednog od nekoć najpoznatijih središta kitolova na svijetu (Nantucket je opisan i u romanu o Moby Dicku).

Brod Essex sukobio se s kitom vrste ulješure (latinsko ime Physeter macrocephalus). Riječ je o najvećim kitovima zubanima (ostale velike vrste kitova nemaju zube nego tzv. usi). Ulješure su doista veličanstvene životinje – mogu biti duge preko 20 metara i teške preko 56 tona. Postoji tvrdnja da je kit koji je na današnji dan potopio brod Essex bio dugačak čak oko 26 metara.

Ulješure se hrane prvenstveno divovskim lignjama, koje žive na velikim dubinama. Stoga ulješure mogu zaroniti dublje nego bilo koji drugi sisavci – čak do 3,000 metara. Osobito je zanimljivo da ulješure imaju i najveći mozak od bilo kojeg živog bića na Zemlji.

U okršaju između ulješure i kitolovca, brod je uništen. Posada se dokopala čamaca koji su inače služili za napad na kitove harpunima. Najbliže kopno bilo je udaljeno čak oko 1,900 kilometara, na Markižanskom otočju u Polineziji. Ipak, neki su uspjeli preživjeti, čak pijući vlastitu mokraću.

Kapetan broda – George Pollard – preživio je, a po njegovim je izvještajima Herman Melville kasnije pisao i Moby Dicka.

Izvor: narod.hr

na vrh članka