Plenković: ''Mesić je već umirovljenik, on ne razumije kako se zalagati za Hrvate izvan države…''

Plenković: ''Mesić je već umirovljenik, on ne razumije kako se zalagati za Hrvate izvan države…''

Hrvatski premijer Andrej Plenković, Ministarstvo vanjskih poslova i Hrvatski narodni sabor BiH su odvojeno reagirali na istupe nekadašnjih visokih međunarodnih dužnosnika Carla Bildta, Paddyja Ashdowna i Christiana Schwarza Schillinga ističući da je izborom Željka Komšića prekršen Daytonski mirovni sporazum, ali i da su upravo visoki predstavnici ukidali prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, piše Večernji list BiH.Nitko nije veći saveznik

"Hrvatska politika, ja kao predsjednik Vlade i sve stranke su snažno i jasno, nikada čvršće, rekle što je točno, što je istina i što nije dobro. Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Vjerujte mi, nitko bolje ne poznaje BiH od nas, nitko nije veći prijatelj BiH od nas, nitko nije veći saveznik BiH od nas. Nitko nije više pomogao BiH sa zahtjevom za članstvo 2016. Kada je gospodin Čović u Bruxellesu predao zahtjev, prijam su tada organizirali hrvatski zastupnici na 12. katu. Budući da toliko dobro poznajemo, da smo potpisnici Daytona, da imamo obvezu brinuti o Hrvatima izvan Hrvatske, mi smo tu da vokaliziramo taj stav. Izigravanje duha Daytonskog sporazuma, na način da se bira nominalno član Predsjedništva, jednostavno nije zdrav ni dobar za demokraciju u BiH", kazao je Plenković i dodao:

"Nikada u Daytonu nitko nije mislio da će se u praksi dogoditi to da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. To nema smisla. Ja osobno neću pustiti tu temu. To da su se ova trojica umirovljenika javila, znači da je naš angažman i naša akcija bila tako snažna da su osjetili potrebu nešto kazati. Oni su doprinijeli svojim odlukama da se smanji angažman Hrvata. Mi sve što radimo, radimo u dobroj vjeri i dobrom funkcioniranju BiH za jačanje prava Hrvata kojih u BiH ima manje", objasnio je Plenković.

On je i Stjepana Mesića nazvao umirovljenikom “koji ne razumije kako se zalagati za Hrvate izvan države”.

U reagiranju ministrice Marije Pejčinović Burić navodi se kako Hrvati nakon posljednjih izbora “ponovno nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, premda je jedan kandidat dobio više od 80% njihovih glasova”.

"Takav paradoksalan ishod, osim što nije pravičan ni legitiman, u suprotnosti je s duhom Daytonskog sporazuma i odlukama Ustavnog suda BiH koje su potvrdile proporcionalnu i legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH", napisala je Pejčinović Burić.

Iz HNS-a BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke ističu da izjave Schillinga, Ashdowna i Bildta korespondiraju sa “sarajevskim velikobošnjačkim političkim programom.

Grubo kršenje

"HNS još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Daytona, osobito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena BiH. Njegov izbor je ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja BiH", navode iz HNS-a. 

Pritom su objasnili da su trojica visokih predstavnika sudjelovala u slabljenju pozicije Hrvata i odbacuju tvrdnje da se RH miješa u unutarnja pitanja BiH.

Pogled.ba

na vrh članka