Upoznajte pobožnost Gospi Trudnici - za sve koji imaju poteškoća u začeću djeteta

Upoznajte pobožnost Gospi Trudnici - za sve koji imaju poteškoća u začeću djeteta

Sve je više supružnika koji imaju poteškoća u začeću djeteta. I mnogi taj križ teško nose. I kad liječnici kažu da je začeće prirodnim putem nemoguće, ipak ostaje jedna utjeha u kojoj vjera otvara vrata za čudo! Ova najava vodi nas u zagrebačku župu Uzvišenja sv. Križa u Sigetu. Ondje franjevci već pet godina okupljaju vjernike u molitvi za zagovor Gospe Trudnice – Svete Marije blagoslovljene.

Gostujući u emisiji “Sutra je dan Gospodnji” HKR-a 4. svibnja, župnik ove župe fra Robert Perišić govorio je o nastanku ove pobožnosti, kako je moliti i koja su se čuda već dogodila moćnim zagovorom Gospe Trudnice, ističe se na portalu Hrvatske katoličke mreže (hkm.hr).

Podsjetio je da su, stjecajem okolnosti, prije nekoliko godina u sigetskom samostanu dobili kip Gospe Trudnice, ali nisu znali kamo bi ga postavili. Kada su u jednom razgovoru shvatili da im se u ispovjedaonicama sve više parova žali da ne mogu imati djece, odlučili su kip postaviti u hol u prizemlju crkve.

“Bilo je to uoči 8. svibnja, kada u Franjevačkom redu Gospu častimo kao Posrednicu svih milosti. Odlučili smo je zato častiti pod tim vidom i moliti je da pomogne svima koji bi htjeli dobiti djecu, a ne mogu. Otada to činimo svakoga 8. u mjesecu, molimo i vjerujemo”, naglasio je fra Robert.

“Moliti dolaze mladi bračni parovi, trudnice s muževima, dođu i djeca, i oni koji bi htjeli postati bake i djedovi, a možda je najbolje reći da molimo svi i za sve. Do sad smo mi zabilježili desetak svjedočenja o uslišanjima, ali još ih nitko nije zapisao i predao. Kad dobijemo obavijest o trudnoći, objavim to zajednici i tada gotovo svi zaplaču od radosti, jer vide da Bog uslišava molitve i djeluje.”

Fra Robert je spomenuo primjer jednoga para kojima je liječnik rekao da zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja nikada, pa ni u snu, neće moći imati dijete. “Upravo njihova djevojčica nedavno je proslavila drugi rođendan. Drugi par je bezuspješno godinama nastojao dobiti dijete, a sada imaju zdravog četverogodišnjeg sina.”

Najnovije uslišanje nije starije od mjesec dana. Rođena je djevojčica koja je razveselila svoje roditelje, a koji su silno prepatili zbog nekoliko djece izgubljene u spontanim pobačajima.

Dodao je da pola sata prije večernje svete mise počinju s molitvom krunice i litanijama, između kojih pjevaju poznati pripjev naše hodočasničke pjesme “Umnoži našu vjeru, učvrsti ufanje, o vrati, mila Majčice, sve izgubljene!” Sve je molitve za ovu pobožnost pripremio fra Rajko Gelemanović. Kako je zaključio fra Robert, pobožnost se može moliti i kod kuće, odnosno uvijek kad su ljudi u potrebi. To se vidi i po tome što neka od djece, začeta i rođena po zagovoru Gospe blagoslovljene, žive daleko od Zagreba, pa i u inozemstvu.

Sveta Marijo blagoslovljena
(molitva namijenjena privatnoj pobožnosti)

Nakon anđelova navještaja
zatrudnjela si ti, Djevice Sveta,
i u Tebi je Sin Božji postao čovjekom.

Majčinsku radost Ti u sebi nosiš
i posvjedočila si je dragoj Elizabeti,
zahvalna što si Majka Božja.

O sretna Majko Sina Božjega,
pomozi ženama našim
da zanijeti život mogu.

Trudnice Sina Božjega,
usreći sve žene svijeta
i podari im radost majčinstva.

Amen.

Misija / Hrvoje Josip Bišćan / hkm

na vrh članka