Hvarski biskup Petar Palić imenovan za predsjednika Odbora HBK za medije

Hvarski biskup Petar Palić imenovan za predsjednika Odbora HBK za medije

Hvarski biskup Petar Palić je na 58. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije imenovan za predsjednika Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija.

Biskup Petar Palić je porijeklom iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine.

U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je sljedeće službe: predstojnika Katehetskog ureda (1996. – 2005.), osobnog tajnika dubrovačkog biskupa (1998. – 2005.), ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika (1999. – 2017.), biskupskog vikara za pastoral (2009. – 2011.), generalnog vikara (2011. – 2017.).

Od 2005. do 2008. upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau u Austriji.

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku i predsjednik Organizacijskog odbora Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014.

Bio je predstojnik Stolnog kaptola sv. Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Govori njemački i talijanski jezik, služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom.

Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 9. ožujka 2018., a za biskupa je zaređen 30. travnja 2018. u hvarskoj katedrali.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić i generalni tajnik, hvarski biskup Petar Palić su u prostorima Hrvatske katoličke mreže djelatnicima Hrvatskoga katoličkog radija čestitali 22. rođendan radija.

Nadbiskup Puljić je naglasio da mu je drago što je u prilici osobno čestitati rođendan radija jer, kako je rekao, “rođendani su uvijek prigoda za pogled u povijest, ali i prema budućnosti i skorom srebrnom jubileju”. Dodao je da je 1997. godina, kada je Hrvatski katolički radio pokrenut, bila vrlo značajna u životu Crkve u Hrvatskoj, podsjetivši da je tada u mirovinu otišao kardinal Franjo Kuharić. Obraćanje djelatnicima HKR-a zaključio je riječima: “Sretno vam i blagoslovljeno!”

Hvarski biskup Petar Palić novi je predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija i u prvom javnom obraćanju zahvalio je biskupima na povjerenju. “Nadam se da ću ga opravdati, u zajedništvu sa svima vama koji ste puno izravnije uključeni u rad medija Hrvatske biskupske konferencije, ali i svima ostalima koji sudjeluju na našem medijskom području”, zaključio je biskup Palić.

Biskupi su i u programu uživo čestitali i djelatnicima i slušateljima: “Posebno je lijepo danas ovdje, kada naš HKR slavi 22. obljetnicu. Koristim i prigodu predstaviti vam novoga predsjednika Odbora za medije, hvarskog biskupa Petra Palića, i zahvaliti dosadašnjem predsjedniku, riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću”, poručio je nadbiskup Puljić.

Biskup Palić je dodao: “Drago mi je da postoji taj dobar glas, rekao bih, za sve ljude. Nadam se da će naš Hrvatski katolički radio i dalje, kao što je i do sada činio, opravdati svrhu zbog koje je utemeljen, a to je biti glas dobrog i pozitivnog, Radosne vijesti u društvu u kojemu živimo.”

Ravnatelj HKM-a mons. Fabijan Svalina zahvalio je biskupima na dolasku i podršci radu ovoga, kako je rekao, ‘značajnog medija koji već 22 godine pronosi Radosnu vijest Isusa Krista u sve naše domove, diljem Hrvatske, ali i daleko šire’. “Na tome zahvaljujem svima vama djelatnicima, koji svojim radom omogućujete da ta Radosna vijest i naše ohrabrenje dođe do onih koji očekuju našu podršku i smjerokaz prema naprijed. Nadam se da ćemo zajedničkim silama doskora obilježiti i srebrni jubilej, a potom i mnoge druge. Hvala vam svima!”, zaključio je ravnatelj mons. Svalina.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković primio je 16. svibnja u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije hvarskog biskupa Petra Palića.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik HBK nadbiskup Puljić te generalni tajnik HBK biskup Palić razgovarali su o kvalitetnoj suradnji i dijalogu koji hrvatska Vlada i Katolička Crkva vode na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu, kao i o drugim aktualnim temama koje su važne za Crkvu i hrvatsko društvo, izvijestila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

misija / ika

na vrh članka