SAD napade na tankere nazvao neprihvatljivima

SAD napade na tankere nazvao neprihvatljivima

SAD je napade na trgovačke brodove nazvao "neprihvatljivima" te je kazao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, uslijed kojih se jedan zapalio, "izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost".Diplomati Vijeća sigurnosti kažu da su Sjedinjene Države rekle kako su namjeravale otvoriti pitanje "sigurnosti i slobode plovidbe" u Omanskom zaljevu tijekom sastanaka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata u četvrtak.

Kažu da razmatraju situaciju

"Neprihvatljivo je da bilo koja strana napada trgovačke brodove, a današnji napadi izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost", rekao je američki izaslanik pri UN-u Jonathan Cohen u četvrtak ujutro, na sastanku glede suradnje UN-a i Arapske lige.

"Američka vlada pruža podršku te će nastaviti razmatrati situaciju", rekao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na sastanku kako si svijet ne može dopustiti "veliki sukob u regiji Zaljeva".

"Snažno osuđujem svaki napad na civilno brodovlje. Činjenice se moraju utvrditi i mora se utvrditi odgovornost", rekao je.

Napadi su se dogodili drugi put u mjesecu u blizini Hormuškog tjesnaca, strateškog prolaza za svjetsku opskrbu naftom.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija optužuju Iran za napad magnetnim minama na četiri tankera prošloga mjeseca blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Teheran odbacuje optužbe.

Pozivi na održavanje sigurnosti u Zaljevu

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Gheit pozvao je Vijeće sigurnosti da poduzme mjere protiv onih koji su odgovorni kako bi se održala sigurnost u Zaljevu.

"Neke strane u regiji pokušavaju ondje podmetati požare i moramo biti toga svjesni", rekao je na sastanku 15 članova, a da nije poimence istaknuo nikoga.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Šeik Sabah Khaled al-Sabah opisao je napad na tankere kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, prenosi Index.hr.

"Ovo je najnoviji događaj u nizu činova sabotaže koji prijete sigurnosti morskih prolaza, kao i energetskoj sigurnosti u svijetu", rekao je.

Posade dvaju tankera napadnutih u četvrtak su evakuirane, priopćile su brodarske i pomorske vlasti, a u tijeku je istraga tih incidenata.

Pogled.ba

na vrh članka