Hrvatima draga turistička destinacija postala leglo kriminala: Postoji razlog zašto srpski kriminalci hrle baš tamo

Hrvatima draga turistička destinacija postala leglo kriminala: Postoji razlog zašto srpski kriminalci hrle baš tamo

Mala otočna država u Sredozemnom moru, malta, postala je novo utočište kriminalaca i navijačkih bandi iz Srbije koji tamo pune stupce crnih kronika. Ovih dana, primjerice, malteška policija intenzivno traga za četvoricom Srba zbog njihove umiješanosti u poslove sa drogom, ali i ranjavanja jednog makedonskog državljanina kojemu je jedan zasad neidentificirani srpski kriminalac nanio ozljede opasne po život.

No, to je bila tek zadnja kap u moru incidenata na Malti u kojima su sudjelovali srpski državljani, piše Blic.

Traže destinacije za širenje kriminalnih poslova

Pretpostavlja se da je Malta postala privlačna srpskim ‘sitnim’ kriminalcima zbog tamošnje mnogobrojne srpske zajednice, jednostavnog ishođenja boravišne vize te činjenice da je tamo službeni jezik engleski. Sve to olakšava im kriminalne poslove.

“Čitav posao s kriminalom u zadnje je vrijeme postao jako unosan, i to ne samo s drogom. Navijači su vrlo dobro organizirani u kriminalne bande i imaju interes da te svoje biznise usavrše. Srbija im je preuska za to jer im ovdje samo Beograd pruži nekakve “šanse”, dok u stalim gradovima ima manje kadrova i novca koji  bi zadovoljili njihove apetite. Zato oni traže destinacije za širenje posla, a Malta je jedna od tih. Barcelona, odnosno Španjolska bila bi druga”, pojansio je za Blic kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Srbi odlaze na Maltu “trbuhom za kruhom” kao građevinski ili ugostiteljski radnici, a nerijetko završe na vratima tamošnjih noćnih klubova kao izbacivači ili zaštitari. No, neki se odmah ubace u kriminalne vode.

Nedavno su, recimo, uhićena dvojica srba, skupa s jednim Hrvatom i jednim domaćim, Maltežaninom, nakon što je kod njih pronađeno 65 kilograma marihuane spremne za prodaju i 17.000 eura u gotovini.

(foto: Profimedia, AFP)

Bježe na Maltu da izbjegnu zatvor u Srbiji

Na Malti su čak neke navijačke skupine iz Srbije osnovale svoje ogranke, a jedan je pripadnik skupine “Grobari Malta” pronađen mrtav u moru. Tamošnja brojna srpska zajednica ograđuje se od njih tvrdeći da na Maltu dolaze osobe koje bježe od srpskog pravosuđa i izdržavanja zatvorskih kazni. Glavni grad La Valetta je, primjerice, preplavljen srpskim grafitima, ispisanima na ćirilici.

Zasad se poslovi problematičnih Srba na Malti ipak završavaju na sitnom kriminalu, trgovini manjih količina droge i međusobnim sukobima. Razlog tomu su prilično rigorozne policijske kontrole.

“Malta nije pogodna za velike poslove s drogom jer se ulaz u Sredozemno more kontrolira mnogo više nego trgovina koja ide za Nizozemsku i slično. Zato tamo rijetko borave narkobossovi, a cijelo to područje postalo je privlačno za “sitnije” prijestupnike koji se često i ne nastane tamo. Neke destinacije vremenom gube popularnost, recimo Cipar koji je bila zaposjela ruska mafija, a onda se preselila na druge destinacije. Malta će vjerojatno doživjeti istu sudbinu”, kaže beogradski kriminolog Radovanović.

Podaci govore da su od 10.974 boravišne dozvole koje je Mlata izdala strancima čak 2.033 dobili državljani Srbije. Jedna od uvjetno rečeno proslavljenih Srba na Malti je 35-godišnji Bojan Čmelik koji je osuđen jer je u srpnju prošle godine ubio jednog od najuspješnijih biznismena na Malti Huga Chetcutija. Povod je navodno bio otkaz koji je Chetcuti dao Čmeliku i to jer je ovaj na poslu govorio srpskim jezikom.

Izvor: Net.hr

na vrh članka