Upoznajte obitelj iz Njemačke kojoj su oduzeli pa vratili djecu – zbog školovanja kod kuće

Upoznajte obitelj iz Njemačke kojoj su oduzeli pa vratili djecu – zbog školovanja kod kuće

Početkom srpnja sud u Darmstadtu (Njemačka) presudio je u korist obitelji Wunderlich, oca Dirka i majke Petre i njihovo petero djece od kojih su dvoje maloljetni. Obitelji Wunderlich se vraća skrbništvo nad svojom djecom koje su izgubili još 2013. godine zbog – školovanja od kuće.

Odgoj i školovanje djece kod kuće: Sud obitelji Wunderlich u Njemačkoj vratio skrbništvo nad oduzetom djecom

70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Tko ima pravo prvenstva u izboru školovanja djece – roditelji ili država?

Obitelj je sretna ishodom i što je ponovno na okupu, no borba ove obitelji još uvijek traje. Uputit će svoj predmet Velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava, najvišem stupnju Suda.

Otac Dirk Wunderlich opisao je nasilno odvođenje djece od strane vlasti: “Školujem svoju djecu kod kuće, zajedno sa suprugom već dugi niz godina, ovdje u Njemačkoj. Jednog dana su došle državne službe, 40 državnih službenika i oduzele su nam djecu iz našega doma, odvevši ih u dom za nezbrinutu djecu.”

Naime, školovanje od kuće je zabranjeno u Njemačkoj zakonom iz 1919. godine, nakon I. svjetskog rata i uspostave Weimarske republike. Ovoj borbi za prava obitelji Wunderlich pridružila se i online kampanja prikupljanja potpisa koju su organizirali CitizenGO i stranka ADF od veljače koja je prikupila više od 50.000 potpisa diljem svijeta.

Robert Clarke, direktor europskog zagovaranja za ADF International i glavni odvjetnik obitelji Wunderlich pri Europskom sudu za ljudska prava, izjavio je:

 

“2013. godine više od 30, policajaca i socijalnih radnika, opkolilo je kuću ove obitelji i iznijelo četvero uplakane djece iz kuće. Djeca su zadržana pod državnom skrbi tri tjedna. Ovaj je dramatični upad izvršen, samo zato što je obitelj htjela školovati kod kuće, odnosno htjela je da djeca steknu obrazovanje kod kuće. Zbog toga su sve državne snage došle pred njihovu kuću, prijeteći da će na silu otvoriti vrata ako ih ne puste unutra.”

Obitelj se obratila i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Odjel Suda je zaključio da nije bilo povrede prava na obiteljski život… Nedavno smo primili obavijest sa Suda. Sud je donio presudu koja je bila nezadovoljavajuća. Presudio je u korist Njemačke, odnosno presudio je da Njemačka nije postupila protuzakonito kada su službenici došli i odveli djecu. Ova je obitelj htjela donijeti odluku koju bi u gotovo bilo kojoj drugoj europskoj zemlji vlasti poštovale i koja bi bila sasvim legitimna mogućnost. To je upravo ono što je ova obitelj učinila.”

Prije školovanja djece kod kuće u Njemačkoj, živjeli su u nekoliko europskih zemalja gdje nisu imali problema sa školovanjem kod kuće.

Majka Petra Wunderlich ocijenila je školovanje kod kuće uspješnim.

“Školovanje kod kuće daje nam mogućnost da ponudimo našoj djeci ono što smatramo važnim, dakle ne samo školski nastavni plan koji je netko drugi odabrao, već sve teme koje su aktualne ili se mijenjaju u danom trenutku. Divno je da braća i sestre mogu zajedno učiti i rješavati sve zajedno. Možemo živjeti kao obitelj! Nismo razdvojeni čitav dan, tako da su sva djeca ovdje, ondje, vrtić, škola… ne. Mi živimo kao obitelj i djeca mogu zajedno učiti. To je predivno. Nikada ne bismo to mijenjali i opet bismo učinili istu stvar!”

 

Izvor: narod.hr

na vrh članka