Više od polovine Nijemaca islam doživljava kao prijetnju

Više od polovine Nijemaca islam doživljava kao prijetnju

Usprkos porastu tolerancije prema svjetskim religijama, više od polovine građana Njemačke doživljava islam kao prijetnju, proizlazi iz studije zaklade Bertelsmann objavljene u četvrtak.„Unatoč činjenici da je 87 posto ispitanih otvoreno za druge poglede na svijet, samo jedna trećina islam doživljava kao obogaćenje“, proizlazi iz studije „Vjerski monitor“ zaklade Bertelsman iz Gueterslohea.

Ostale religije se u mnogo većoj mjeri doživljavaju kao obogaćenje.

Prema ovoj studiji 52 posto ispitanih islam doživljava kao prijetnju.

Nepovjerenje prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti je, kako proizlazi iz studije, „godinama na stabilno visokoj razini“.

U oči upada činjenica da je odbojnost prema islamu najizraženija na istoku zemlje, gdje živi najmanji broj od pet milijuna muslimana u Njemačkoj.

„Na istoku zemlje 30 posto ispitanih ne želi muslimane za susjede ,a na zapadu zemlje je ta vrijednost gotovo dvostruko niža i iznosi 16 posto“, stoji u priopćenju zaklade Berltelsmann.

Autori studije ovaj trend doživljavaju kao opasnost po demokraciju.

„Dugoročno gledano demokraciji šteti kada jedan osjetno velik dio stanovništva drugu, manju skupinu stanovništva doživljava kao prijetnju“, kaže Gert Pickel, jedan od autora studije.

Yasemin El Manouar, koja je pri zakladi Bertelsmann zadužena za religijska istraživanja, smatra da ograde prema islamu ne bi trebalo izjednačiti s neprijateljstvom prema ovoj vjeri.

„Definitivno neprijateljski nastrojenih građana prema muslimanima, koji bi, između ostalog, i potpuno zaustavili useljavanje muslimana, može se smatrati njih 13 posto“, kaže El Menouar.

 (H)

na vrh članka