Brazilski Trump pokušava uhljebiti svog sina u Americi

Brazilski Trump pokušava uhljebiti svog sina u Americi

Jair Bolsonaro, krajnji desničar izabran je za predsjednika Brazila nakon uspješne izborne kampanje inspirirane kampanjom predsjednika Donalda Trumpa. On je ujedno predložio svog sina za veleposlanika u SAD-u, javlja BBC.

 

Mjesto veleposlanika upražnjeno još od travnja

Najmlađi Bolsonarov sin, Eduardo (35) trenutačno radi kao kongresmen i savjetnik je svog oca u vanjskoj politici. Položaj veleposlanika Brazila u SAD-u je upražnjen još od travnja kada je dosadašnji veleposlanik otišao u mirovinu. Ako Eduardo prihvati veleposlanički posao morat će podnijeti ostavku na mjesto kongresmena u Brazilu.  

Eduardo je nazvan brazilski "ministrom vanjskih poslova iz sjene" jer ima jak utjecaj na svog oca i njegove ideje o vanjskoj politici. Bolsonaro kaže da će ga imenovati na tu poziciju ako sin prihvati taj položaj, no imenovanje bi morao odobriti Senatski odbor za vanjske poslove.

Obiteljska pro-američka i pro-izraelska politika novog Brazila

I predsjednik i njegov sin imaju pro-američki stav, mijenjajući do sada tradicionalno mnogo suzdržaniju politiku Brazila, tako je Eduardo otvoreno pro-izraelski orijentiran dok je u prošlosti Brazil bio znatno oprezniji u svojoj vanjskoj politici prema arapskom svijetu. 

Bolsonaro koristi nekoliko članova svoje obitelji kao svoje službene savjetnike. Njegova najstariji sin, Flavio je senator, dok je Carlos član gradskog vijeća u Rio de Janeiru. 
Trump je, također poznat po imenovanju članova svoje obitelji na političke pozicije. Trumpovo kćer Ivanka mu je savjetnica usmjerena na edukaciju i ekonomsko osnaživanje žena i njihovih obitelji, kao i na otvaranje radnih mjesta i gospodarski rat.  

Izvor: Index.hr

na vrh članka