Veselin Gatalo: Ljepote Commonwealtha

Veselin Gatalo: Ljepote Commonwealtha

Kao mali, pitao sam se zašto dječaci nose plave cipelice a djevojčice roza i crvene. Ni sad mi nije jasno, ali sad je ionako svejedno jer više ne postoji podjela na žene i muškarce. 

Zabranjena je čak, seksistička. Zato, ako uđete u ženski WC, slobodno ga koristite, nemaju vas pravo istjerati, ne tiče se njih jeste li muško ili žensko. Pitam se, doduše, i zašto se Angela Merkel onako trese... 

Je li to zbog toga što se Europska unija trese ili zašto? Valjda je odgovor baš zašto. Ne znam ni koji su ono vandali koji lome ruke i noge antičkim kipovima. 
Neki su bez glava. Je li EU na putu kojim je išla Jugoslavija kasnih osamdesetih? Dole u parteru neki se sašaptavaju, neki okreću leđa dok svira himna, neki ne ustaju... Baš kao u Jugi. Ali, što bi rekao jedan mali štakoroliki, vrijeme će pokazati...

Nije dobro umrijeti. Da sam umro prije nekoliko dana, ne bih saznao zašto Kanađani, Amerikanci, Australci i ostali „podanici“ još uvijek priznaju suverenost babuskare iz Engleske. Štoviše, daju određen iznos novca za pranje Vindzorske palače. Ni kraljici nije lako, valja oprati onolike prozore, nahraniti konje, obuti i obući lakeje, poženiti one žutalje od prinčeva...
A sve je počelo onda kad su Britanci patentirali genocide. Onaj u Indiji je prošao kako je prošao. Nisu uspjeli istrijebiti Indijce kao neke nakon njih, pa nisu mogli ni naseliti Indiju bijelim protestantima i nametnuti im engleski jezik i svoju vjeru. Dobro im je krenulo, ali premalo je vremena bilo da pobiju toliki narod. Pokušali su kasnije natjerati ih da se istrijebe međusobno, ali nije išlo. Nerazuman narod, pa eto.

U Americi su, pobivši više od 400 naroda, s posljednjih nekoliko izgladnjelih, izranjavljenih i poniženih domorodaca, sklopili sporazum. Dali su im zemlje da podignu nekoliko šatora a oni su zauzvrat potpisali da priznaju vlast Krune. Isto se dogodilo i Kanadi. Nekolicinu preživjelih domorodaca su mučili glađu, žeđu i zimom sve dok nisu pristali na nepoštenu nagodbu. Dali su zemlju Kruni za nekoliko drvenih koliba i obećanje da neće pobiti njih nekoliko koji su preživjeli. U Australiji je bilo isto. I tu su Aboridžini pristali dati zemlju za malo mira, za malo sjevernog teritorija na kojem piše „Ovdje ulazite na vlastitu odgovornost“. Ljepota jedna. Ali, Englezi čuvaju potpisan papir na kome stoji da su prvotni posjednici, dakle vlasnici zemlje, ustupili svoje doline, planine, rijeke, jezera, naftu i druga rudna bogatstva Kruni.

Kakve to ima veze s današnjim Kanađanima, Amerikancima, Australcima? Velike. Kad bi se odrekli Krune, tj. Commonwealtha, odrekli bi se i papira koje Kruna ima. Bez tih papira bi njihove zemlje pripadale Seminolama, Ogelelama, Apachima, Chayenima i drugim narodima. Ne bijelim Anglosasima.

Eto zašto postoji Commonwealth i zašto otimači uredno plaćaju danak babetini...

Piše: Veselin Gatalo
Izvor: Pogled.ba

na vrh članka