Kartuzijanci zatvaraju dva od 23 preostala samostana u svijetu

Kartuzijanci zatvaraju dva od 23 preostala samostana u svijetu

Zatvaranjem španjolske kartuzije Santa Maria de Benifasar u svijetu preostaju još samo četiri ženska samostana Kartuzijanskoga reda, najstrožega u Katoličkoj Crkvi, potpuno posvećenoga kontemplaciji.

Vrata zatvara i muški samostan Santa Maria de Scala Coeli u Portugalu, čime na Pirinejskom poluotoku kartuzijanci djeluju u još samo tri kartuzije, prenosi 13. srpnja Kathpress pisanje brunonis.net koji se poziva na vodstvo Reda. Dva samostana bit će zatvorena još ove godine. O tome se već duže razmišljalo a zbog izostanka novih članova sada će se to i realizirati.

Godine 1084. sv. Bruno sa šestoricom drugova osnovao je prvi samostan u Chartreuse kod francuskoga Grenobla. Nama je najbliža kartuzija Pleterje u Sloveniji, na čijim se mrežnim stranicama navodi da danas na svijetu živi oko 380 kartuzijanaca i kartuzijanki u Francuskoj, Španjolskoj, u Italiji, Južnoj Koreji, Engleskoj, Argentini, Brazilu, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji, Švicarskoj i SAD-u.

S Kartuzijanskim redom šira javnost pobliže je upoznata zahvaljujući dokumentarnom filmu „Veličanstvena tišina” njemačkog redatelja Philipa Gröninga.

misija / ika

na vrh članka