Vjerovali ili ne: Na Institutu Ivana Pavla II za brak i obitelj žele više sociologije, manje moralne teologije

Vjerovali ili ne: Na Institutu Ivana Pavla II za brak i obitelj žele više sociologije, manje moralne teologije

Papa Ivan Pavao II 1982. godine osnovao je Institut za brak i obitelj, kako bi branio encikliku pape Pavla VI Humanae vitae tj. katolički moral od napada duha vremena, te kako bi se vjernike obranilo od dezorjentiranosti.

No, događa se nezamisliva reforma Instituta.
Naime, projekt koji je zamislio Ivan Pavao II pokušava se srušiti. Želi se staviti ljudske znanosti iznad teologije. Želi se više sociologije, manje teologije, manje morala. Postaje to svojevrsni sociološki odjel. S instituta se otpuštaju profesori koji su tu radili od početka, profesori koji su bili najbliži učenju Ivana Pavla II, i to bez ikakva valjana razloga, već zato što se ne uklapaju u „nove statute“. Ako se potvrde najavljene promjene na Institutu će predavati profesori poput Maurizia Chiodija, a koji zagovara kontracepciju i homoseksualne čine kao „moguće dobro“ u određenim okolnostima (!).

I kako se onda može reći da je sačuvana baština Ivana Pavla II?
Moralni nauk je temelj katoličke vjere. Ako te stvari nisu poznate onda i bračni moral ostaje negdje u zraku, govori potpredsjednik Papinskog instituta Ivan Pavao II, o. José Granados. Profesorima je otkaze uručio kardinal Paglia, koji je sada jedini nadležan za primanje i otpuštanje profesora. Prije se to činilo na vijeću, gdje je o tomu odlučivala većina. Iako Institut tvrdi da su dostupni za objašnjenja, činjenica je da nisu, jer je Catholic Herald ostao bez traženih objašenjenja, a koja će se navodno dati kroz sljedećih nekoliko tjedana. Valjda u nadi da će se do tada promjene učiniti i nekako zaboraviti. Tako, čini se da se pitati može, ali odgovore se ne može dobiti.

Promjene su se dale naslututi već nakon smrti kardinala Caffare, jer dva dana nakon njegove smrti promjenjen je naziv instituta u „Institut za brak i obiteljske znanosti“. Kardinal Caffara bio je prvi predsjednik Instituta i govorio kako su svi učitelji spremni boriti se za katolički moralni nauk, za učenje Humanae Vitae, o bračnoj ljubavi i neraskidivosti braka itd. Do sada su svi profesori branili ove dvije istine. A što će biti od sada?

Oni koji su vjerni učenju Ivana Pavla II smatraju da bi bolje bilo da se ukloni ime Ivana Pavla iz imena instituta, s obzirom da se stvari drastično mijenjaju.

Studenti se bune protiv ove reforme jer vide da je to nešto posve drugo od onog što su željeli upisati. Do 4. kolovoza 2019. skupljeno je šetsto potpisa studenata, kao APEL da se obrani Institut Ivana Pavla II tj. ono što je on zamislio. Pridružite se apelu studenata! kliknite na link: https://www.appellostudentigp2.com/

Moralna teologija je bila od velike važnosti za Ivana Pavla II, a sad, prema novom kurikulumu, moralna teologija je prepolovljena, a oni koji su je predavali dobili su otkaz. Također su otkazana predavanja poljskih profesora koja su se trebala održati u ožujku, a inače su, kao stručnjaci, držali predavanja na temu spisa Ivana Pavla II, obiteljske duhovnosti i njegove filozofije.

misija / magnifikat.hr

na vrh članka