Jesu li restorani Hrvatima preskupi?

Jesu li restorani Hrvatima preskupi?

Ponude i cijene u hrvatskim restoranima poprilično su raznolike. Brojni su faktori koji na to utječu - kvaliteta namirnica, klasa restorana, lokacija, je li cheff izučeni majstor ovjenčan Michlenovim zvjezdicama ili samouki kuhar... 

Svi se slažu u restoranima se danas gostu moraju ponuditi svježe, autohtone namirnice, jednako tako dobro iskombinirane da prijaju i nepcu i oku - no tko to može platiti. U splitskim restoranima kažu cijene nisu previše rasle u odnosu na one od prošlih godina no cijene sirovina itekako jesu.

Tako ćete mesnu platu za dvoje u Splitu platiti između 200 - 300 kuna, a onu zdraviju riblju od 300- 450- dakako to je tek prosjek, uvijek se može proći jeftinije, ali i daleko skuplje.
U Slavoniju pak nitko ne dolazi naručivati ribu s jadrana, već gosti stižu po onu domaću riječnu - tu se dolazi radi fiša, čobanca, šarana na rašljama, raznih vrsta mesa i cjenovno su za razliku od dalmacije jeftiniji.

Sami ugostitelji kažu moramo se odrediti kakve goste želimo - restorani su domaćima preskupi jer su nerijetko orijentirani prema strancima bolje platežne moći, a tu je i problem BDP-a.

Izvor: HRT

na vrh članka