U cintoriju Gračanske crkve Svetog Mihaela u Zagrebu pokopani ostaci 294 hrvatska mučenika Istaknuto

U cintoriju Gračanske crkve Svetog Mihaela u Zagrebu pokopani ostaci 294 hrvatska mučenika

U cintoriju crkve Svetog Mihaela u naselju Gračani u Zagrebu, 23. kolovoza 2019., pokopani su posmrtni ostaci 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, ekshumirani iz masovnih grobnica na području Medvednice.

Tijekom posljednjeg ispraćaja dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren među ostalim je rekao kako "u pobjedi života želimo proživjeti i ove trenutke moleći za našu braću i sestre. Netko je planirao. Netko je želio. Netko je skovao plan da oni budu zaboravljeni, da se o njima uvijek šuti. No, ljubav je nezaustavljiva i ta ljubav je progovarala, progovorila i progovarat će".

Tijekom posljednjeg ispraćaja za 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u cintoriju crkve Svetog Mihaela u Gračanima sprovodne obrede i misu zadušnicu predvodio je dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, župnikom fra Marinom Matančićem i ostalim svećenicima.

Mons. Koren naglasio je kako se u ovom mjestu komemoracije 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja naviješta pobjeda: “Pobjeda dobra nad zlim. Pobjeda nad grijehom. Pobjeda nad smrću.”

U homiliji je mons. Koren pročitao misli mons. Ivana Goluba o uskrsnuću, životu i neprolaznoj ljubavi. “Uskrsnuće Isusovo i čovjekovo najtvrđi je orah kršćanske vijesti, ali i najradosnija jezgra Radosne vijesti. Čovjek ne svlači tijelo kao zmija kožu. Čovjek ne ostavlja tijelo kao leptir ličinkin oklop. Čovjekovo tijelo treba uskrsnuti. Kršćanstvo je Radosna vijest. Osobita radost u Radosnoj vijesti jest uskrsnuće tijela.”

Neće zauvijek usahnuti ruke koje su nas privijale. Neće nestati lice za kojim smo čeznuli. Neće se zavazda ukrutiti noge s kojima smo išli ukorak. Neće zavazda umuknuti usta koja su nas učila, koja su nam tepala, koja su nam pjevala.”

“Radosna vijest je uskrnuće nas i naših bližnjih. U toj pobjedi života želimo proživjeti i ove trenutke moleći za našu braću i sestre. Netko je planirao. Netko je želio. Netko je skovao plan da oni budu zaboravljeni, da se o njima uvijek šuti. No ljubav je nezaustavljiva i ta ljubav je progovarala, progovorila i progovarat će”, rekao je mons. Koren te pozvao na trenutak šutnje:

"U šutnji zagrlit ćemo drage nam pokojne. U toj šutnji na poseban način pomolit ćemo se za njih 294 koji imaju od danas svoj grob.”

Misija / Ika
Foto Goran Mehkek / CROPIX 

na vrh članka