Događaj koji je promijenio tijek povijesti: 18 godina od najpoznatijeg terorisitičkog napada u povijesti

Događaj koji je promijenio tijek povijesti: 18 godina od najpoznatijeg terorisitičkog napada u povijesti
Amerikanci danas obilježavaju godišnjicu najpoznatijeg terorističkog napada u povijesti, onog na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, koji su otetim putničkim avionima izvršili pripadnici Al-Qaide.

Ovaj datum je svake godine posvećen sjećanju na tragediju 11. rujna 2001. godine koja je potresla ne samo SAD već i ostatak svijeta. Povjesničari se slažu da je teroristički napad na SAD promijenio tijek povijesti i da svijet nakon 11. rujna nije isti.

U vatri i dimu 11. rujna svijet je upoznao Osamu bin Ladena. U napadu na SAD prije 15 godina poginulo je nešto manje od tri tisuće ljudi, a iz pepela simbola američke ekonomske moći izrasla je tada najveća teroristička prijetnja – Al-Qaida.

Tadašnji američki predsjednik George Bush objavio je rat teroristima uz znakovitu poruku “Tko nije s nama, protiv nas je”.

A nakon desetogodišnjeg skrivanja, Bin Laden je ubijen u Pakistanu.

U rušenju WTC tornjeva, srušile su se i tone čelika, betona, stakla i azbesta te su zbog kancerogenih tvari oboljeli mnogi koji su radili i pomagali na “Ground Zero”.

Komemoracije su osim u New Yorku najavljene i širom SAD-a.

U godinama nakon 11. rujna 2001. uslijedila je odmazda SAD-a i saveznika, a posljedice su na svojoj koži osjetili islamski vjernici prema kojima je SAD zauzela vrlo oštar stav, kako u svom dvorištu, tako i u inozemstvu, prenosi Radiosarajevo.ba.

Poslušajte i jedan od najtužnijih snimaka toga dana, koji stoji kao spomenik sjećanju na jednu od najvećih tragedija s početka ovog tisućljeća i brojne nevine živote izgubljene tog dana…

Izvor: Jabuka.tv

na vrh članka