Novost na hrvatskim autocestama, signalizacija za krivi smjer

Novost na hrvatskim autocestama, signalizacija za krivi smjer

Jučer je na hrvatskim autocestama postavljena prva 3D signalizacija za krivi smjer. Prva 3D signalizacija postavljena je na autocesti A4 Zagreb-Goričan, a radovi su izvedeni tijekom noći kako ne bi ometali promet na tom dijelu autoceste, poručili su iz HAC-a.

Šiljci kao optička varka, kreće postavljanje na više dionica autocesta

"Postavljanje ove signalizacije je pilot projekt koji provode Hrvatske autoceste, a prema našim saznanjima jedino se u Austriji provodi sličan projekt. Tijekom noći s četvrtka na petak izvest će se i druga 3D horizontalna prometna signalizacija također na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica, u smjeru Zagreba.

Tijekom sljedećih  dana planira se izvedba 3D horizontalne prometne signalizacije na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, na čvoru Rugvica kao i na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijeka", poručili su iz HAC-a. 

3D oznake na kolniku stvaraju optičku varku nailaska na "šiljke" ili umjetne izbočine, odnosno "uzdignute plohe" s ciljem dodatnog upozorenja vozačima koji su krenuli u pogrešnom smjeru. 

Postavit će se i signalizacija za povećanje sigurnosnog razmaka

Također, u narednom periodu postavit će se dodatna prometna signalizacija za poštovanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred. Sigurnosni razmak na autocesti pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde. Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, a koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila, najavljuju iz HAC-a. 

Osim toga bit će postavljeni i znakovi "Držite razmak" te informativne ploče "Budite odgovorni" s izmjenjivim porukama upozorenja o važnosti držanju razmaka, opasnosti korištenja mobitela u vožnji te opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i opijata.

Sve navedene aktivnosti izvode se isključivo s ciljem dodatnog upozorenja i edukacije korisnika kako bi se povećala sigurnost, smanjio broj prometnih nesreća, ali i utjecalo na podizanje svijesti o važnosti praćenja prometne signalizacije kao i odgovorne vožnje, naglasili su iz Hrvatskih autocesta, prenosi Index.

Pogled.ba

na vrh članka