Krupnije i kvalitetnije mandarine - počela berba

Krupnije i kvalitetnije mandarine - počela berba

U dolini Neretve u tijeku je berba mandarina. Ove će ih godine biti oko 40 tisuća tona, što je 30% manje nego lani, ali su zato krupnije i kvalitetnije.Na hrvatskom tržištu obično se proda 15-ak tisuća tona, ostalo se izvozi, pa je mandarina naš vodeći neprerađeni izvozni proizvod. Proizvođačima mandarina uplaćeno je 20 milijuna kuna iz proračuna.

Okitila se stabla mandarina žuto-zelenim plodovima kao božićna drvca. A plodovi slatki i mirisni, privukli berače.

Na plantaži Jure Kapovića u tijeku je prva berba mladih mandarina. Posađene su prije pet godina pa je na stablima samo od jednog do pet kilograma ploda.

Puni rod stabla daju tek nakon desete godine.

Prvom otkupnom cijenom od tri i pol kune za kilogram prve klase proizvođači su donekle zadovoljni. No iz iskustva znaju da će cijena ubrzo padati. I ove godine pomoći će Županija.

Na način da ćemo sa gradovima u Hrvatskoj ponovimo onu praksu iz prošlih godina da se na trgovima tih gradova prodaju mandarine, kaže dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Stanje će ublažiti i poticaj od 12 tisuća kuna po hektaru, koji im je jutros uplaćen na račune.

Mislim da su proizvođači zadovoljni da su svjesni da smo iznašli i sredstva i vrstu potpore koja nije suprotna europskoj regulativi i oko toga smo se potrudili, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon sastanaka, ministrica se, poput prave Neretvanke, okušala i u berbi.

Hrt.hr

na vrh članka