Tečaj dolara ojačao na međunarodnim tržištima

Tečaj dolara ojačao na međunarodnim tržištima

Dolar  je danas blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima zbog blagog zazora od rizika u kontekstu većih neizvjesnosti u pogledu napretka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima, dok su euro pritisnuli novi podaci iz njemačkog gospodarstva.Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju bio u plusu 0,15 posto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 98,96 bodova. Dolar je pritom prema jenu oslabio blagih 0,1 posto, na 106,84 jena.

Euro pod pritiskom

Euro je pak bio pod pritiskom vijesti o padu njemačkih industrijskih narudžbi u kolovozu, većem od očekivanja, zbog slabije domaće potražnje, što su na tržištu protumačili kao novu potvrdu da kriza u proizvodnom sektoru gura njemačko gospodarstvo prema recesiji, prenosi Hina.

Jutros se eurom trgovalo po blago nižem tečaju u odnosu na prethodno zatvaranje, od 1,0964 dolara. Zadržao se ipak iznad najnižih razina u dvije i pol godine od 1,0879 dolara, na koje mu se tečaj bio spustio prije gotovo tjedan dana.

Nade u napredak u novom krugu američko-kineskih pregovora, zakazanom za 10. i 11. listopada, donekle su splasnule nakon izvješća agencije Bloomberg prema kojem kineski dužnosnici nisu skloni prihvatiti širi trgovinski dogovor kakav zagovara američki predsjednik Donald Trump.

U takvim okolnostima blagog zazora od rizika rasla je potražnja za dolarom i jenom dok su pod pritiskom bile valute čija su kretanja usko povezana s razvojem situacije na planu trgovinske razmjene. Tako su australski dolar i korejski won oslabili prema zelenoj novčanici 0,25 odnosno 0,4 posto.

Veća potražnja dolara

Dolar obično bilježi jaču potražnju u razdobljima pojačanih trgovinskih napetosti te je dodatno odskočio s prošlotjednih najnižih razina u mjesec dana, na koje je nakratko skliznuo zbog slabih podataka koji su upućivali na zaključak da trgovinski rat počinje uzimati veći danak i u američkom gospodarstvu.

"Na tržištima danas vlada blagi zazor od rizika, a nesklonost riziku obično ide na ruku dolaru", rekao je Stephen Gallo, voditelj odjela analize valutnih tržišta u BMO Capital Marketu, napominjući ipak da dolaru prijete određeni pritisci u kratkoročnom razdoblju.

Kineski juan u takvim je okolnostima oslabio 0,3 posto prema dolaru i njime se jutros na inozemnim tržištima trgovalo po 7,13 juana za dolar. Kinesko je tržište zatvoreno zbog praznika.

Cijena funte skliznula je 0,2 posto prema dolaru, na oko 1,23 dolara, s obzirom na to da ostaje svega nekoliko tjedana do planiranog izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Pogled.ba

na vrh članka