Vlada donosi zakon o Vukovaru, poznati splitski stručnjak nije oduševljen: U fokusu im je jedino kupovina glasova

Vlada donosi zakon o Vukovaru, poznati splitski stručnjak nije oduševljen: U fokusu im je jedino kupovina glasova

Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, 17. studenog postaje neradni Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, a država preuzima financiranje Dana sjećanja na pad Vukovara.

Uz to, u pripremi je i poseban zakon o poticanju ulaganja na području grada Vukovara, koji će pomoći da se investicije konačno sliju u grad na Dunavu kojega je 1991. brutalno uništila JNA.

Poduzetnici sa najmanje 10 zapsolenih radnika ne bi trebali plaćati porez na dobit, oni sa najmanje pet radnika ne bi plaćali ni porez na dohodak od djelatnosti, a tvrtke bi imale pravo i na povrat 50 posto plaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Čeka se još samo zeleno svjetlo iz Bruxellesa, da u Vukovaru poteče med i mlijeko.

To bi, u najkraćim crtama, bio plan Plenkovićeve Vlade za Vukovar. Na istoku Slavonije Banski dvori pak pripremaju poseban paket mjera.

– Ovakve ideje prvenstveno imaju narkotičku, sedativnu funkciju. Plasiraju se svake godine neposredno pred 18. studenog kako bi se smirilo stanovništvo i proizveo privid da se za Vukovar stvarno nešto čini – kaže nam prof. dr. Anđelko Milardović, politolog iz splitskog Centra za europske i globalizacijske studije.

Priznaje da je doista nevjerojatno da se, nakon toliko godina od rata, u Vukovaru nije mogla napraviti zdrava ekonomska jezgra.

Napominje da je "najgora politika koja društvo uvijek uoči izbora drži u nekom tipu koruptivnog odnosa":

– I ove mjere imaju, na žalost, obilježje koruptivne aktivnosti. Političari ne misle razvojno što će biti za 5 ili 10 godina, nego im je u fokusu jedino kupovina glasova od izbora do izbora.

Vukovarac Ivica Pančić bivši je SDP-ov ministar branitelja. Ni on nije optimističniji što se tiče učinaka predloženih mjera.

– Od ovih mjera kao ni od ranijih neće biti ništa jer mladi ne napuštaju Vukovar, nego bježe iz njega. Svaki poduzetnik u Vukovaru će reći da ima problema sa radnom sangom i jedino odakle mogu dobiti ljude su Srbi iz Vojvodine. A sva zaklinjanja u Vukovar su isključivo iz predizbornih razloga – ističe Pančić.

Uvjeren je da bi se nešto promijenilo na istoku slavonije, trebalo bi iz korijna reformirati ovu državu.

– A to na žalost nitko nije spreman – zaključuje bivši ministar.

Izvor: Slobodna Dalmacija

na vrh članka