Bogu nikakva naša slabost nije zapreka, niti ga odbija naša grešnost

Bogu nikakva naša slabost nije zapreka, niti ga odbija naša grešnost

Postoji jedna zamka koja drži dušu na distanci od Boga i priječi da Mu se duša sasvim preda. Nije to zamka nevjere u Boga. Nije ni ona zamka odgađanja kojom vrag vješto drži dušu na udaljenosti. To je zamka postavljena za dušu koja vjeruje u Boga ali sumnja u sebe.

Takva duša drži se nedostojnom Boga. Gleda na njegovu veličajnost i naspram nje svoju bijedu. I u pravu je što Boga drži tako visoko a sebe nisko. Ali tu ne bi smio biti kraj već početak. Kad bi ta duša poznavala Boga tada ne bi gledala na svoje prazne ruke. Ne bi mislila kako se bez darova (kreposti) ne smije pojaviti pred Njim. Ne bi mislila da mora biti puna hvale i molitve koje ionako Bogu ne trebaju nego naše duše uzdižu i koje su ionako dar Njegov.

Kad bi ta duša poznavala Boga, kad bi možda zaronila u Sveto Pismo i tamo proučavala kako se Bog ponaša prema dušama, otkrila bi da mu nikakva naša slabost nije zapreka, niti ga odbija naša grešnost. Znala bi da On ne ide tamo gdje Ga se neće, gdje je čovjek dostatan sam sebi, gdje se čovjek drži božanstvom. Ta bi duša pronašla prispodobu o "pravedniku" i grešniku i vidjela bi tko je opravdan otišao kući. 

Vidjela bi da Bog proniče srca i bubrege. On nije poput nas da vidi samo molitve na usnama i pognute glave u klupama. Vidi on dobro što se odvija ispod, u nutrini; i ništa ga vanjsko ne može zavarati niti kupiti. Gadi mu se dvoličnost, tvrdokornost mu je zapreka, a jednostavne i iskrene rado prima i to ravno u svoj zagrljaj.

Stoga se ne boj pristupiti. Ti nemaš što dati osim samoga sebe; takvog kakav jesi.
Ne dopusti da te manjkavost tvoja drži daleko od Boga. Onaj koji dolazi na izvor piti može ruke svoje skupiti i njima zagrabiti ako nema posude u koju bi ulio vodu. Može se sagnuti pa usnama piti. A može i sav skočiti, baciti se; okupati se i napiti... 

Sve može jer mu Bog sve želi darovati.
Ako si imao strogog oca zemaljskog; zaboravi na nj motreći Oca nebeskog.
Ovaj nebeski otac strog je prema laži, prema pretvaranju, ali na ramena će te podići blatnjavog i slabog, nakon svih tvojih lutanja, i bit će sav radostan što te pronašao - samo dođi! On ne mjeri ljudskim metrom. (Izaija 55,8 " Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti," riječ je Jahvina.) 

Ne možeš Boga zaslužiti. Već ga imaš jer On te zamislio i stvorio. On te jutrima budi i noću san ti daje. On o tebi skrbi više nego ćeš ikad spoznati. Samo se nemoj pretvarati nikad da si nešto što nisi. Nikad nemoj držat se daleko radi svoje nedostojnosti. Isto tako nemoj se preuzeto uzdati u ono: Bog je dobar pa će mi oprostiti bez da ja učinim korak naprijed.

Trebaš htjeti. Iskreno htjeti premostiti zamke koje te drže dalje od Njega. A tada... On će ti potrčati ususret kao da ima samo tebe!
Učini to. Učini to danas!

Izaija 55,10
O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka!

Ivan 4, 10
Isus joj odgovori: "Kad bi znala dar Božji i tko je onaj koji ti veli: 'Daj mi piti', ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive."

PIŠE VESELA DUJMIĆ/MISIJA

na vrh članka