Objavljeno tko su dobitnici Nobela za ekonomiju

Objavljeno tko su dobitnici Nobela za ekonomiju

Ekonomisti Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomske znanosti za 2019. godinu za kreiranje eksperimentalnog pristupa problemu ublažavanja globalnog siromaštva, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti.Esther Duflo je nagrađena zajedno za svojim suprugom Indijcem Abhijitom Banerjeem, a oboje rade na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Treći je laureat američki ekonomist Michael Kremer sa Sveučilišta Harvarda.

- Istraživanje koje su proveli ovogodišnji laureati, znatno je poboljšalo naše kapacitete za borbu protiv globalnog siromaštva. U samo dva desetljeća njihov novi pristup, temeljen na eksperimentu, transformirao je ekonomiku razvoja, područje istraživanja koje u posljednje vrijeme doživljava procvat, objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti.

Njihov pristup uključuje podjelu problema siromaštva na niz manjih, lakše rješivih pitanja, uključujući intervencije za poboljšanje obrazovnih ishoda i zdravlja djece. Pokazali su da se rješenja za takve konkretne probleme lakše pronalaze putem pomno osmišljenih eksperimenata među najteže pogođenim skupinama građana.

- Unatoč dramatičnom poboljšanju na određenim područjima u posljednje vrijeme smanjenje globalnog siromaštva u svim njegovim oblicima spada među probleme koji najhitnije zahtijevaju rješenje, ističe se u priopćenju.

- Više od 700 milijuna ljudi u svijetu ima iznimno nizak dohodak. Svake godine oko pet milijuna djece mlađe od pet godina i dalje umire od bolesti koje su se često mogle spriječiti ili izliječiti jeftinim lijekovima. Polovina djece u svijetu još napušta školu bez temeljnih vještina po pitanju pismenosti i računanja, upozoravaju iz švedske akademije.

Sredinom 1990-ih Kremer i njegovi kolege pokazali su efikasnost nagrađenog pristupa u Keniji, provjeravajući uspješnost intervencija usmjerenih na poboljšanje obrazovnih ishoda.

Banerjee i Duflo proveli su slične eksperimente, često u suradnji s Kremerom, na drugim područjima i u drugim zemljama. Njihove metode eksperimentalnog istraživanja sada potpuno dominiraju ekonomikom razvoja, ističe se u priopćenju švedske akademije.

Rezultati njihovih istraživanja dramatično su poboljšali borbu protiv siromaštva u praksi, naglašavaju u akademiji. Tako je zahvaljujući rezultatima njihova istraživanja više od pet milijuna djece u Indiji imalo koristi od dopunske nastave u školama. Ostali primjeri uključuju izdašne subvencije za preventivnu zdravstvenu zaštitu u mnogim zemljama, dodaje se u priopćenju.

Nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. godine u povodu 300. godišnjice švedske središnje banke. Naknadno je pridodana ostalim Nobelovim nagradama koje se dodjeljuju od 1901. godine prema oporuci švedskog industrijalca i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

Iznos nagrade je devet milijuna švedskih kruna (oko 915.300 dolara) i troje će je laureata za područje ekonomije podijeliti.

Hrt.hr

na vrh članka