Demograf Šterc o Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva: ‘Zadovoljni smo velikim odazivom studenata

Demograf Šterc o Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva: ‘Zadovoljni smo velikim odazivom studenata

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva novi je dvopredmetni studij odobren ove jeseni, koji studenti studiraju u paru s još nekim drugim studijem na Hrvatskim studijima. Protivno svim očekivanjima, novi studij demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, iako odobren tek u jesenskom roku, upisalo je čak 37 studenata.

Voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima, demograf Stjepan Šterc ističe da su se obradovali velikom odzivu studenata, koji uglavnom dolaze iz Slavonije, Dalmacije, Zagreba i okolice Zagreba, ali ima ih iz Rijeke i Istre.

Studij demografije studenti su, kaže, najčešće birali u kombinaciji sa sociologijom, komunikologijom, poviješću, prenosi Večernji list.

Inače, odobrena je kvota za studij demografije za 35 studenata iz Hrvatske te deset njih iz inozemstva, koji će ga tek od sljedeće godine moći u praksi i upisati jer se zbog prijave za studentske domove i druge procedure trebaju prijaviti u ljetnom roku.

Šterc kao voditelj Odsjeka za demografiju i profesor ovim mladim ljudima zadovoljan je što je demografija koja po znanstvenoj sistematizaciji spada u područje društvenih znanosti napokon uzdignuta na razinu studija jer je dosad bila svedena samo na kolegij, odnosno Katedru za demografiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iako je riječ, kaže, o prevažnoj problematici za ovu zemlju.

Ivan Brdarić (18) iz Đakova student je demografije i povijesti, koji je upisom na ovaj studij odustao od odlaska u Njemačku.

– Posljednjih godina mladi iz Đakova odlaze većinom u Njemačku, odlaze cijele obitelji zbog loše socijalne situacije. Razmišljao sam i ja u srednjoj školi o odlasku u Njemačku, jer znam njemački jezik, ali odustao sam kad sam se upisao na fakultet. Sad se više ne vidim vani – kaže Brdarić za Večernji list.

Nikola Bujanović (21) iz Dugog Sela studira demografiju i kroatologiju.

– Žao mi je što ljudi napuštaju zemlju zbog lošega financijskog stanja, korupcije, osobito na političkoj razini, i jer im je ovdje teško zasnovati obitelj i pristojno živjeti. Ali ja volim ovaj grad i ovu državu i ne bih mogao zamisliti da živim igdje drugdje. Ako svi odemo, tko će ovdje živjeti? Želim poručiti mladima da se bore za budućnost svoje zemlje i ostanu – ističe Bujanović.

Izvor: narod.hr/Večernji list

na vrh članka