Nakon više od stotinu godina Služavke Malog Isusa oprostile se od obadva Sjemeništa u Splitu

Nakon više od stotinu godina Služavke Malog Isusa oprostile se od obadva Sjemeništa u Splitu

Davne 1905. godine časne sestre Služavke Malog Isusa došle su iz Sarajeva u Split. Od tada su samozatajno u duhu svoje karizme i osnivača sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera djelovale u našim odgojnim ustanovama Centralnom bogoslovnom sjemeništu i Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Prije dvije godine u procesu objedinjavanja kuhinja i praonica u našim zavodima zatvorena je kuhinja u Bogosloviji a u Sjemeništu je proširena te su uređene posebne tri blagovaonice, za sjemeništarce i njihove odgojitelje, za bogoslove i njihove odgojitelje te za profesore koji se tamo hrane. Tada su časne sestre Marlis, Nazarija i Natalina napustile Bogosloviju i premještene u filijalne samostane svoje provincije.

Zbog nedostatka sestara Uprava Splitske provincije svetog Josipa na čelu sa sestrom Terezijom Pervan odlučila je danom 31. listopada 2019. povući i svoje tri preostale časne sestre iz Sjemeništa: sestru Moniku, predstojnicu, sestru Dijanu i sestru Jasminu. Još prije toga sestra Dujma je zbog bolesti premještena na drugo mjesto.

U povodu odlaska naših dragih časnih u Bogosloviji je 30. listopada upriličen prigodni domjenak na kojem je rektor dr. don Jure Bjeliš zahvalio časnim sestrama na dugogodišnjem predanom i požrtvovnom radu u toj ustanovi na dobro tolikih generacija bogoslova i njihovim poglavara. Riječi iskrene zahvale uputio je i ravnatelj Sjemeništa dr. don Edvard Punda za sve ono što su sestre činile i značile u toj ustanovi.

Prije toga u ime profesora koji se hrane u Sjemeništu pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Nediljko Ante Ančić predao je sestrama prigodni dar sa izrazima zahvalnosti na njihovu služenju.
U prigodnom obraćanju je istaknuo:

“Sestre su bile duša naših zavoda i brižne kao majke brinule se za pokoljenja i pokoljenja sjemeništaraca i bogoslova na njihovu putu prema svećeništvu. Na oproštaju želimo Vam od srca zahvaliti na tolikoj dobroti, brizi i ljubavi koju ste utkali u naše ustanove i na nesebičnom služenju svima nama svećenicima koji se ovdje hranimo. Neka Vas Gospodin blagoslovi i obdari”.

misija / smn

na vrh članka