Preminula Nevenka Jurak, koja je optužena da je sa Sanaderom izvlačila novac preko Fimi medije

Preminula Nevenka Jurak, koja je optužena da je sa Sanaderom izvlačila novac preko Fimi medije

Preminula je Nevenka Jurak, poznata u javnosti kao bivša vlasnica marketinške agencije Fimi media."Nažalost, da, gospođa Jurak preminula je danas prije podne", potvrdio je njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović za 24sata.  

Zbog zdravstvenih tegoba Nevenke Jurak nekoliko je puta odgođeno suđenje u slučaju Fimi media na Županijskom sudu. U lipnju ove godine u nastavku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je sudsko- medicinski vještak, nakon što je obrana njemu i sudu dostavila novu medicinsku dokumentaciju, u kojoj su ustvrdili teško stanje u kojem se tada nalazila Nevenka Jurak, zbog čega je došlo do odgode suđenja. 
Ona je imala ozbiljnih zdravstvenih problema od rujna prošle godine, a sud je svaka tri mjeseca provjeravao je li joj se stanje popravilo, odnosno je li raspravno sposobna. 

U aferi Fima media Ivo Sander, Nevenka Jurak, Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević optuženi su da su iz državnih poduzeća preko Fimi medije izvlačili novac kako bi financirali crne fondove HDZ-a, a šteta je od oko 70 milijuna kuna. 

Nevenka Jurak dala je intevjuu za Večernji list 2014. godine gdje je otkrila pozadinu kako se odvijala afera Fimi media zbog koje joj se sudilo.    

"Iz straha sam uništila papire na kojima je pisalo koliko je novca otišlo HDZ-u, kazala je tada vlasnica Fimi medije i opisala sustav izvlačenja novca: -Sistem vam je bio sljedeći: na kraju mjeseca izvukle bi se fakture i navelo bi se što smo sve Anita i ja radile, kakvi su nam bili troškovi. Kada bismo sve pregledale, ostala bi, primjerice, dobit od oko 500.000 kuna. Njezina provizija bila je 20 posto, što znači da je meni ostajalo 400.000 kuna. Moja provizija bila je 15 posto, a taj sam novac stavljala na svoj račun i nisam ga trošila. Od ostatka bih platila plaće radnicima, sve poreze i doprinose te troškove. Ono što je ostajalo išlo je HDZ-u. Napisala bi se fiktivna faktura za Onidu, a Dimić bi rekao koliko novca može dignuti, od 100.000 do 300.000 kuna. Potom bi novac podigao, dao ga Aniti, ona bi ga prebrojila jer sam se ja naprosto od tog novca ježila. Novac bi potom u žutoj kuverti zavezanoj gumicom dala meni, a ja sam ga odmah predavala jer ga nisam htjela imati kod kuće." 

Intervju pročitajte OVDJE

Pogled.ba

na vrh članka