Nakon državnog interneta, Putin je odlučio stvoriti i rusku Wikipediju kolumne

Nakon državnog interneta, Putin je odlučio stvoriti i rusku Wikipediju kolumne

Samo nekoliko dana nakon što je na snagu stupio zakon po kojemu Rusija može isključiti internet na svom teritoriju, ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je i pokretanje ruske online enciklopedije, svojevrsnog nadomjestka popularne Wikipedije.

– Bolje je zamijeniti sadašnju Wikipediju novom Velikom ruskom enciklopedijom u elektroničkom obliku. U svakom slučaju, bio bi to pouzdan izvor informacija u suvremenom obliku – poručio je Putin tijekom govora koji je održao tijekom sastanka Ruskog jezičnog vijeća održanog u Kremlju.

Pokazuje se kako ova ideja nije potpuno nova jer je već prije dva mjeseca izrađen nacrt zakona kojim se planira uložiti 1,7 milijardi rublji u stvaranje ruske verzije Wikipedije, što bi trebalo biti realizirano u periodu od 2020. do 2022. godine. Ovaj posao trebala bi odraditi Ruska Enciklopedija, odnosno tvrtka koja sada izdaje klasično, papirnato izdanje opće enciklopedije u Rusiji.

Za razliku od ovog projekta u kojemu će samo jedan izdavač internetske enciklopedije biti odgovoran za sadržaj, sama Wikipedija na globalnom se planu stvara znatno drugačije. Naime, Wikipediju ne stvara neka definirana organizacija, već pojedine članke nadopunjuju autori koji se registriraju na portalu. Iako se prvotno držalo kako će, zbog koncepta slobodnog dopisivanja teksta u članke, Wikipedija biti nepouzdana i puna grešaka, dogodilo se upravo suprotno. Velik broj urednika svakodnevno prati promjene, pa se svi netočni unosi i krivi podaci u velikoj većini članaka u vrlo kratkom roku ispravljaju.

Tijekom sastanka s predstavnicima Ruskog jezičnog vijeća, Putin se dotaknuo još nekoliko pitanja poput razrade cijelog niza gramatičkih knjiga i rječnika koje bi postale standard u Rusiji.

– Ovakve bi knjige postale obavezne za uporabu u državnim institucijama – ustvrdio je ruski predsjednik Putin.

Vrisak.info

na vrh članka