244 radio

Mala tvrtka iz Hrvatske proizvodi radare koji su svjetski hit

Mala tvrtka iz Hrvatske proizvodi radare koji su svjetski hit

Mala zagrebačka tvrtka izmislila je daleko najbolje radare koji pomoću inteligentnih izuma posljedice vremenskih nepogoda i poplava mogu na vrijeme predvidjeti da bi se umanjila šteta. U milimetar paze na kretanje vodostaja više od 300 svjetskih rijeka. Kinezi hrvatskim radarima tako već kontroliraju svoje ogromne rijeke.Mali su i precizni u milimetar. Radari sa zagrebačkog Rudeša su totalni svjetski hit. Vlasnici tvrtke Nikša i Tomislava mjesecima su spavali svega 4 sata dnevno. Danas su svjesni da su najbolji i to priznaju bez lažne skromnosti.

"Naša tehnologija je stvarno najbolja jer smo radili testiranja kod svjetski priznatih instituta u Švicarskoj i dobili smo najbolju točnost od svih ostalih. Tajna je da je trebalo ipak 10 do 15 godina da dođemo tamo gdje smo sada", rekao je osnivač i suvlasnik Geoluxa Tomislav Grubeša. 

Zbog zaštite od poplava radari se postavljaju uz rijeke, a informacije se preko njihovog sustava prate u realnom vremenu. Većina ih je postavljena diljem svijeta, no i ima ih par i u Hrvatskoj.

Šest posebnih radara je postavljeno i na Savski most. Jedan mjeri vodostaj, drugi mjeri brzinu i tu se dobije volumen vode, odnosno najbitnija informacija za opasnost od poplava. Još dva radara su postavljena sa strane na dio koji se zove poplavno područje i oni detektiraju kada se voda prelije preko ruba.

Sve budnim okom na monitorima prate ekipe i upozoravaju na opasnost
Za to vrijeme ekipe prate svaku promjenu na monitorima i upozoravaju na opasnost. Kina koja je tehnološki div ovako nešto sama nije mogla proizvesti i zato su svoju sigurnost povjerili Nikši i Tomislavu.

"Ti naši sustavi se zapravo koriste na svim velikim kineskim rijekama. Jako puno sustava smo radili za naplatu navodnjavanja u Kini i jaki smo zadovoljni s tom suradnjom", objasnio je Tomislav.

No ovi se radari ne koriste samo za obranu od poplava.

Neki se recimo koriste i za vojne svrhe jer može detektirati pokret na 150 metara. Drugi pak mjeri vodostaj, a treći brzinu rijeke. Ono što je ključno za ove radare i daje im prednost u odnosu na konkurenciju je to što su jaki mali i manji od ostalih.

Tvrtka je nedavno na proslavi 25 godina agencije HAMAG nagrađena, ali Nikša i Tomislav su zapravo tek počeli svjetsku ofenzivu,piše RTL

Pogled.ba

na vrh članka