Pozadina žestokog napada predsjednice na Vladu: Kolinda kreće po novi mandat, ali Plenković na njenoj poziciji vidi svog ministra?

Pozadina žestokog napada predsjednice na Vladu: Kolinda kreće po novi mandat, ali Plenković na njenoj poziciji vidi svog ministra?

Još proteklog ljeta predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala je hrvatske medije da šire depresiju i daju u javnost lošu sliku naše zemlje.

Tri mjeseca poslije i ona je zaključila da "slika nije blistava" i da izaziva nemir i tjeskobu.

Što se to promijenilo od srpnja do studenoga da se hrvatska predsjednica sa zelenog brda spustila u rov iz kojeg je ispucala čitav arsenal kritika na račun Vlade, hrvatskoga gospodarskog i društvenog razvoja?

I zašto tako oštra kritika baš sad kad je premijer Andrej Plenković pod žestokim pritiskom sa svih strana?
U srijedu je održana rasprava u Saboru o smjeni Nade Murganić, ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike; u petak ga čeka rasprava o povjerenju njegovoj Vladi; pod stalnom je baražnom paljbom zbog afere posrnulog koncerna Agrokor i neispunjenih obećanja o kupnji Ine, strateške energetske kompanije.

Pitaju se, stoga, i neki u HDZ-u je li predsjednica svojim distanciranjem od stranke krenula u lov na glasove biračkog centra, bez kojih ne može osvojiti drugi mandat, ili pak u stranačko rušenje Andreja Plenkovića s kojim je sve češće u otvorenom sukobu.

– Predsjednica je očito pročitala komentare u medijima u kojima se otvara mogućnost da joj HDZ uskrati podršku ili da ide sa svojim kandidatom i odabrala je napad kao najbolju obranu – tumači komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.
Budući da je premijer odbio ući u polemiku, Macan smatra kako je napad promašio cilj.

– Osim toga, šahovski je neoprezno otvorila bok za odgovor druge strane. Premijer joj je otvoreno poručio da se očituje o ponovnoj kandidaturi i o tome hoće li tražiti podršku Hrvatske demokratske zajednice za nju. To se može protumačiti i kao otvaranje mogućnosti da ta podrška izostane. To je najmanje što joj sada treba jer je uz podršku HDZ-a siguran favorit, a bez nje ne može dobiti izbore ni financijski ni organizacijski – drži komunikacijski stručnjak Macan.

Već dulje vrijeme kolaju spekulacije u kuloarima kako premijer razmišlja da HDZ na sljedećim izborima za predsjednika države kandidira sadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića. Ta spekulacija objašnjava se činjenicom da predsjednica ima loš rejting, odnosno premijerovom zabrinutošću da bi na njezino mjesto mogao uletjeti kandidat oporbe. Upućeni u HDZ-u uvjeravaju kako su to spinovi koji nemaju apsolutno nikakve veze sa stvarnošću, no čini se da na Pantovčaku izazivaju zabrinutost.

– Nama je jasno da predsjednica mora kritizirati Vladu jer samo s glasovima HDZ-ovih birača ne može osvojiti drugi mandat. No, i u kritici treba imati mjere – kaže jedan visoki HDZ-ov dužnosnik, koji prognozira kako će predsjednica nakon kritičnog istupa u Opatiji i Plenkovićeve poruke da artikulira svoje želje neko vrijeme spustiti loptu na zemlju. Tome u prilog, kaže, ide i izjava savjetnika predsjednice Nenada Bakića koji je jučer iz Opatije poručio kako su pogrešno protumačene predsjedničine izjave.

– Njezina glavna poruka bila je potreba transformacije javne uprave te da pohvaljuje Vladu za napravljene korake – kazao je Nenad Bakić.

Analitičari prognoziraju kako će se i nadalje između Pantovčaka i Markova trga odvijati stalna igra toplo-hladno, popuštanja i zatezanja.

– Premijerova politika stabilnosti, odnosno zadržavanje stanja status quo u društvu predsjednici nikako ne odgovara. Kako će izići pred birače i tražiti novi mandat ako se ništa u društvu ne promijeni, a ona je na početku prvog mandata obećala blagostanje? – kaže politolog Anđelko Milardović, koji drži da samo distanca od Plenkovićeve sadašnje politike može predsjednici donijeti glasove.

U HDZ-u su, pak, uvjereni, da će – ako nastavi u istom tonu – predsjednica upasti u zamku kao njezin prethodnik Ivo Josipović koji se pokušavao svima svidjeti.

– Time će naše birače na dan glasanja ostaviti u kućama, a njihove neće pridobiti – kažu u HDZ-u.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

na vrh članka