HBK za novog predsjednika Hrvatskoga Caritasa imenovala varaždinskog biskupa Božu Radoša

HBK za novog predsjednika Hrvatskoga Caritasa imenovala varaždinskog biskupa Božu Radoša

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak razriješen je dužnosti predsjednika Hrvatskog Caritasa na izvanrednoj sjednici Hrvatske biskupske konferencije 27. siječnja, a novoimenovani predsjednik Hrvatskog Caritasa je varaždinski biskup Bože Radoš, objavio je Hrvatski Caritas.

Biskup Josip Mrzljak rođen je 19. siječnja 1944. u Vukovaru. Djetinjstvo je proveo u Krašiću u vrijeme kad je ondje bio zatočen zagrebački nadbiskup i kardinal blaženi Alojzije Stepinac. Teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Kuharić 16. studenoga 1969. Nakon službovanja u više župa godine 1980. imenovan je župnikom u Sesvetskom Kraljevcu, gdje ostaje 18 godina.

U ljeto 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskoga duhovnog stola, a malo zatim i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U toj ga službi zatječe i imenovanje za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999. Službu varaždinskog biskupa mons. Mrzljak preuzeo je na svečanosti u varaždinskoj katedrali u subotu 31. ožujka 2007.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za kler, a službu predsjednika Hrvatskog Caritasa i predsjednika Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas od 2004. do 2020. godine. Također, bio je član Biskupske komisije HBK za odnose s državom te predsjednik Odbora HBK-a za pastoral Roma.

„Zahvalni smo mons. Mrzljaku na vodstvu Hrvatskog Caritasa u vremenima koje su bila naročito izazovna, a katkad i neizvjesna, za ovu ustanovu. On je svojom mirnoćom, ali nadasve očinskim marom i strpljivošću podržavao svekolike karitativne i humanitarne aktivnosti i programska djelovanja Caritasa u proteklih 16 godina u službi predsjednika“, istaknuo je u riječima zahvale mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Novoizabrani predsjednik mons. Bože Radoš već poznaje djelovanje mreže Caritasa, pa tako i Hrvatskog Caritasa, podsjetio je mons. Mrzljak, rekavši kako je njegov nasljednik, kao voditelj duhovnih vježbi imao prigode susreti se s djelatnicima i ravnateljima Caritasove mreže, te mu poželio „da u svojoj službi predsjednika Hrvatskog Caritasa bude čvrsti oslonac svima onima koji svoj apostolat širenja Radosne vijest ljudima kojima je potrebna radost, pomoć, Božja blizina, vrše u radu Caritasa na svim razinama – od župne, preko biskupijske do nacionalne“.

Sjednica Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma održana je u utorak 28. siječnja u sjedištu HBK na zagrebačkom Ksaveru.

Na sjednici su nazočni bili novoizabrani predsjednik Odbora varaždinski biskup Bože Radoš, dosadašnji predsjednik Odbora umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, nacionalna ravnateljica i tajnica Odbora s. Karolina Miljak, te povjerenici nad/biskupija u kojima žive Romi.

Biskup Mrzljak u pozdravu je izvijestio članove Odbora da je na prošlom izvanrednom zasjedanju HBK biskup Radoš imenovan za novog predsjednika Odbora, a biskupu Radošu predstavio je dosadašnje djelovanje Odbora, izrazivši pritom svoju daljnju potporu radu s Romima u Varaždinskoj biskupiji kao i na području HBK.

Povjerenici su zatim mons. Radošu ukratko predstavili stanje pastorala Roma u svojim nad/biskupijama. Novi je predsjednik izrazio zadovoljstvo ostvarenim i radost zbog nove službe te iznio neka od svojih iskustva s Romima.

Sjednica je nastavljena osvrtom na Nacionalni susret pastoralnih djelatnika među Romima u pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu 26. listopada 2019., koji je iznio povjerenik Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. David Andreić. Svi su se složili da je susret bio kvalitetan i po organizaciji, sudjelovanju i u razlaganju problematike postavljene u temi „Obostrana evangelizacija – obostrani susreti u duhu evanđeoske istine”. Predloženo je da se na temelju zaključaka radova u grupama razrade i održe susreti o temama koje su istaknute na susretu. Dogovoreno je da se sljedeći Nacionalni susret održi 24. listopada 2020. u Gospićko-senjskoj biskupiji, u Ličkom Osiku, s temom „Majka“ i podtemom „Majčinstvo među Romima“.

Bilo je zatim riječi o Međunarodnom susretu pastoralnih djelatnika među Romima o temi „Svetost s vrata do nas: dijalog kao kriterij“, koji će se održati od 17. do 20. travnja 2020. u talijanskoj Pescari, kada će se pastoralni djelatnici među Romima susresti i s papom Franjom, a na kojem će sudjelovati i hrvatski predstavnici.

U nastavku je bilo riječi o romskoj Odgojnoj zajednici koja pri Odboru djeluje već 26 godina. Ovogodišnji susret održat će se na Viru od 27. lipnja do 4. srpnja. Predviđeno je sudjelovanje četrdesetak djece, po desetak učitelja i animatora a priprave su u tijeku.

Dan Roma održat će se u Bjelovaru 24. travnja u povodu 10. obljetnice osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije. Organizacijski dogovori su u tijeku.

Osim organizacijskoga dijela na susretu se razgovaralo općenito o problematici pastorala među Romima kao i nekih drugih čimbenika koji utječu na takav pastoral, od inkulturacije Roma i ne-Roma, navještaja preko sakramentalizacije i ostalih realnosti prisutnih na polju takvoga rada.

misija / ika

na vrh članka