Hrastić: Hrvati nisu zaraženi, ali ne mogu napustiti brod

Hrastić: Hrvati nisu zaraženi, ali ne mogu napustiti brod

Hrvatski veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić istaknuo je u razgovoru za HRT da hrvatski državljani na kruzeru koji je u izolaciji, za sada ne pokazuju nikakve simptome obolijevanja od koronavirusa, no šanse da oni napuste brod prije isteka karantene, praktično ne postoje.● 
Hrvati na japanskom kruzeru su dobro
 Koronavirus - pravo lice zaraze
● Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih
● WHO: Još nema pandemije 
● 
Kineski vrh priznao propuste u reakciji na epidemiju koronavirusa 

Na japanskom kruzeru koronavirusom zaražena 61 osoba

Još 41 putnik na japanskom kruzeru zaražen je koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 61. Među novozaraženima su 21 Japanac, 8 Amerikanaca, 5 Australaca, 5 Kanađana te po jedan Argentinac i Britanac. Japanski ministar zdravstva kaže da je među njima najviše 70-godišnjaka i 80-godišnjaka te da njihovo zdravstveno stanje nije teško.

Testirane su 273 osobe, od kojih je 61 pozitivna na koronavirus. Testirani putnici imali su simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama kod kojih su se pojavili simptomi, navodi ministarstvo zdravstva. Dodatna testiranja provest će se ako se kod ostalih putnika primijete simptomi bolesti. Priprema se tzv. tunel kako bi se 3700 putnika i članova posade iskrcalo na obalu. Pacijente će prevesti u bolnice u Tokiju i susjednim gradovima.

Hrastić za HRT: Nema naznaka da će zdrave putnike s kruzera pustiti prije roka

Na kruzeru Diamond Princess, s 3700 putnika, karantena je uvedena u ponedjeljak, kada je pristano u luku Yokohama, nakon što je koronavirus otkriven kod muškarca koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda. U karanteni je i još jedan kruzer u Hong Kongu. Dvanaest hrvatskih državljana, koji su na ta dva kruzera, dobro se osjećaju i zasad nemaju simptome bolesti.

- Mi smo u kontaktu s japanskim vlastima i izravno s upravom tvrtke te samim brodom po pitanju naših državljana. U ovome trenutku nitko od njih ne pokazuje simptome bolesti. Mi im naravno pružamo svu moguću pomoć te stojimo na raspolaganju 24 sata dnevno. U ovom trenutku svi putnici i članovi posade su u izolaciji koja će trajati 14 dana, a vrijeme je počelo teć 5. veljače u 7 ujutro po lokalnom vremenu. Znači nema nikakvih naznaka da bi zdrave osobe bile puštene s broda prije tih 14 dana i to će vjerojatno tako i biti jer se ne zna koliko je ljudi možebitno inficirano te čije bi se stanje unutar tih 14 dana moglo promijeniti, govori za HRT veleposlanik RH u Japanu Dražen Hrastić.

Broj zaraženih raste iz sata u sat

U Italiji i Velikoj Britaniji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U obje države riječ je o trećem otkrivenom slučaju. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je u 24 zemlje zabilježeno 225 zaraženih, uz dva smrtna slučaja.

U Kini je najmanje 636 ljudi umrlo, a broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao je na više od 31.100.

Koronavirus potvrđen je kod jedne od 56 osoba koje su prošloga tjedna vraćeni u Italiju iz kineskog Wuhana, epicentra zaraze. Talijani evakuirani iz Kine zadržani su u karanteni 14 dana u vojnoj bazi južno od Rima. Zaraženi čovjek prebačen je u rimski institut Spallanzani, centar specijaliziran za zarazne bolesti i viruse. Prošlog tjedna u Italiji je potvrđen koronavirus kod dva kineska turista.

Treća zaražena osoba u Britaniji zarazila se u Aziji, ali izvan Kine, priopćile su britanske medicinske vlasti. Savjetuju da bi bilo pametno proširiti zemljopisno područje s kojeg britanski liječnici trebaju testirati ljude, ako im se pojave prvi simptomi. Prve dvije osobe u Britaniji kojima je dijagnosticiran koronavirus liječe se u bolnici u Newcastleu, a novozaraženi pacijent je smješten u specijalistički zdravstveni centar.

Xi i Trump razgovarali o suzbijanju koronavirusa
Kineska vlada poduzela je najopsežnije i najstrože mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, postupno postiže rezultate i sposobna je pobijediti epidemiju, ustvrdio je kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom, objavila je kineska državna TV. Donald Trump je tijekom razgovora Xijem izrazio uvjerenje u snagu Kine u suočavanju s koronavirusom, priopćila je Bijela kuća. Dvojica čelnika, dodaje se - složili su se da će nastaviti komunikaciju i suradnju te potvrdili opredijeljenost za provedbu prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka