USKOK zatražio novo skidanje imuniteta Kuščeviću, proširio istragu

USKOK zatražio novo skidanje imuniteta Kuščeviću, proširio istragu

Iz izvora bliskih istrazi večeras nam je potvrđeno da je USKOK proširio istragu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića, a uz šogora i jednog splitskog poduzetnika pod sumnjom da je prenamjenom poljoprivrednog u građevinsko zemljište zaradila više od tri milijuna kuna našla se i njegova supruga.Zbog proširenja istrage Državno odvjetništvo je od Sabora još jednom zatražilo skidanje imuniteta Kuščeviću koji se u saborske klupe vratio nakon odlaska s dužnosti ministra uprave upravo zbog afere s prenamjenom nekretnina.


Podsjetimo, bivši ministar uprave ispitan je još u studenome u prvoj istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv njega i još trojice zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te svom šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana.

USKOK ga sumnjiči za niz djela, između ostalog, da je od općine tražio da se područje uvale Grška uvrsti u prostorni plan radi izgradnje građevina, zbog čega mu je splitski poduzetnik kao protuuslugu prepustio vlasništvo na dijelu nekretnine.

- Ništa me više ne može iznenaditi! Još nisam dobio nikakvo rješenje o proširenju istrage, pa ne mogu više od toga reći, rekao je Kuščević za Hinu.

Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana Uskok je istragu pokrenuo u rujnu.

Uz Kuščevića i njegova šogora Ivice Žuvića pod Uskokovom istragom zbog zlouporabe položaja i ovlasti tada su se našli i nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goića te načelnik općine Svemir Obilinović. Uskok tvrdi da je Kuščević inicirao izmjene prostornog plana od kojih je kasnije jedino on imao koristi.

Proširenjem istrage, prema pisanju medija, Uskok Kuščevića osim za prenamjenu zemljišta tereti i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o.

Tu je i optužba za primanje mita, kojom su, prema pisanju Jutarnjeg lista, obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač te poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita. Riječ je o kući, odnosno parceli u uvali Grška nedaleko Milne na otoku Braču, koja je formalno glasila na Žuvića, a Uskok sumnja da ju je stvarni vlasnik Kuščević dobio kao mito od poduzetnika Marinovića, navodi dnevnik.

Kuščević je u srpnju prošle godine podnio ostavku na mjesto ministra i glavnog tajnika HDZ-a. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo je već jednom Kuščeviću skinulo zastupnički imunitet i dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka