EU za svakog odseljenog Hrvata daje 500 EUR, a Hrvatska uložila 50.000 EUR

EU za svakog odseljenog Hrvata daje 500 EUR, a Hrvatska uložila 50.000 EUR

Hrvatska će jedina dobiti dodatnih 300 milijuna eura više u proračunu Europske unije od 2021. do 2027. godine. Sugovornici bliski Vladi kažu da je premijer Andrej Plenković to izlobirao jer je Hrvatska posljednja ušla u EU i nije mogla u potpunosti koristiti novac EUTaj novac se mora uložiti u slabije razvijene regije. Međutim, u prijedlogu proračuna koji je neslužbeno iscurio nalazi se još jedna novost koja bi trebala biti svojevrsna “demografska odšteta” zemljama koje su pogođene iseljavanjem na razvijeni zapad. EU bi trebao platiti 500 eura za svakog izgubljenog stanovnika, prenosi 24sata.

Ali razdoblja na koja se to odnosi su čudno definirana. Radi se o razdoblju od 2007. i 2009. godine, te između 2016. i 2018. godine. Odšeta od 500 eura se predviđa za svakog stanovnika ako je populacija pala za više od jedan posto. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ta dva razdoblja Hrvatska je izgubila oko 92.000 stanovnika, što znači da bi država trebala dobiti 46 milijuna eura. 

S druge strane, podaci DZS-a i nisu pouzdani što se tiče migracija. Također, procjene su da je Hrvatska od ulaska u EU izgubila oko 300.000 stanovnika, pa da se koristio kriterij pada stanovništva od ulaska u EU, iznos bi narastao na 150 milijuna eura. 

Ideja je da se novcem bogatijih potakne razvoj siromašnijih članica kako bi cijela EU jednom bila jednako razvijena.

Profesor Vedran Mornar, koji je bio i ministar znanosti, računao je koliko državu stoji obrazovanje jednog mladog čovjeka. Kaže da je prosjek do završetka fakulteta oko 50.000 eura. 

Demograf Stjepan Šterc također kaže da je iznos zanemarivo mali s obzirom na to koliko su razvijene članice imale koristi za sebe od dolaska obrazovane radne snage iz novih članica. Šterc zaključuje: “S depopulacijom ne možete imati gospodarski rast”.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka