EK: Preporuke za otvaranje pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom

EK: Preporuke za otvaranje pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom

Europska komisija je objavila izvješća o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije u području vladavine prava, ponovivši svoju raniju preporuku da obje zemlje zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora.- Obje zemlje ostvarile su dodatne opipljive i održive rezultate te tako opravdale Komisijinu preporuku da se s njima otvore pregovori o pristupanju, kaže se u priopćenju Komisije.

● Grlić Radman u Tirani: Hrvatska podupire europski put Albanije
● Vodstvo EU-a s čelnicima država našeg susjedstva koji žele u Uniju
● S. Makedonija i Albanija očekuju "zamah" po novoj metodologiji pregovora s EU-om

Nakon što je u veljači predstavila prijedlog nove metodologije za vođenje pristupnih pregovora, nova izvješća o napretku trebala bi otkloniti posljednje prepreke za pozitivnu odluku zemalja članica. Očekuje se da će do kraja ovoga mjeseca zemlje članice donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na sastanku na vrhu u listopadu prošle godine Francuska je blokirala odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, dok su protiv otvaranja pregovora s Albanijom osim Francuske bile i Danska i Nizozemska. Većina država članica EU i čelnici europskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja "povijesnom pogreškom", između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

U pitanju je i vjerodostojnost EU-a jer je Sjevernoj Makedoniji obećano otvaranje pregovora ako pristane na dogovor s Grčkom o promjeni službenog imena zemlje. Europska komisija (EK) je početkom veljače predložila novu i strožu metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Otvaranje pregovora s te dvije zemlje jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U sklopu nastojanja oživljavanja europske perspektive za zemlje jugoistoka Europe, Hrvatska organizira sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Komisija kaže da joj je "zapadni Balkan prioritet" te najavljuje da će na zagrebačkom samitu predstaviti investicijski plan za to područje.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka