Izbori u HDZ-u - međusobno optuživanje

Izbori u HDZ-u - međusobno optuživanje

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je tvrdnje Mire Kovača da bi se premijer Andrej Plenković trebao ispričati zbog loših izbornih rezultata i omalovažavanja članova stranke, ocijenivši da za to nema razloga jer je uspješan premijer i predsjednik HDZ-a.

- Plenković se uopće nema što i kome ispričati, on je uspješan hrvatski premijer, uspješan predsjednik HDZ-a, ugledan u međunarodnoj zajednici i EU-u. Hrvatska nikada nije jače stajala u vanjskoj politici kao sada, nikada nije bila vidljivija i snažnija, rekao je Grlić Radman novinarima na Međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač poručio je kako smatra da bi se aktualni predsjednik HDZ-a trebao ispričati svim članovima nakon izjave kako jedan član stranke nije relevantan ili da je njegovo mišljenje "bitno kao mišljenje jednog Finca". - Ta je izjava bila upućena meni, ali je poruka cjelokupnom članstvu, ocijenio je.

- Moj protukandidat je vrlo nervozan i malo u strahu od gubitka radnog mjesta predsjednika stranke. Ja to razumijem, onda izmišlja neke stvari, ja ga pozivam da bude racionalan i da ne bude u sukobu misli. Još se nije ispričao biračima i članovima stranke za najlošiji izborni rezultat HDZ-a od kada postoji, na europskim izborima, i za poraz na predsjedničkim izborima, rekao je Kovač na marginama međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj i sigurnosnoj i vanjskoj politici EU-a i objavio na svojoj facebook stranici.

Ministar Grlić Radman se s time ne slaže te kaže da kao ministar vanjskih poslova "može biti samo ponosan na premijera Plenkovića".

- Mislim da možemo očekivati da će Hrvatska pod njegovim vodstvom postići još bolje rezultate, istaknuo je Grlić Radman.

Komentirao je i aktualni val migranata na grčko-turskoj granici koji je uslijedio nakon što je turski predsjednik Erdogan migrantima "otvorio vrata" prema granici s EU, to jest granici s Grčkom.

- Mi smo do sada jako puno senzibiliteta pokazali kada je u pitanju kriza na Bliskom istoku, nastojimo moderirati, biti posrednici, nastojimo razgovarati. Svaki političar i diplomat je odgovoran jer svijet mora počivati na miru i sigurnosti, ustvrdio je Grlić Radman.

Jandroković optužio Kovača za agresiju i manipulacije

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je da Miro Kovač nedostatak vizije i karizme nadomješta "agresijom i manipulacijama" u obračunu sa suparnicima na izborima u HDZ-u na kojima je Kovač protukandidat Andreju Plenkoviću.

Jandroković je ustvrdio da se iz Kovačeva izbornog stožera proteklih dana neargumentirano optuživalo HDZ-ovo središnje izborno povjerenstvo i pojedine ljude uključene u organizaciju izbora.


Kao primjere naveo je da su Kovač i njegov stožer prozivali konkurente za navodne prijetnje članstvu angažiranom na Kovačevoj strani, dok je za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića Kovač rekao da ga "ne može razumjeti bez rječnika", aludirajući na Bačićev dijalekt.

- Jedno je voditi polemiku s protukandidatom, a drugo je ići na osobnu razinu i upućivati ružne poruke članstvu, te pritom vlastiti nedostatak vizije i karizme nadomještati agresijom i manipulacijama. Takvu vrstu ponašanja, koja dolazi iz tabora gospodina Kovača, ne smatram korektnom, rekao je Jandroković.

Pozvao je kandidate da prestanu lažno optuživati za navodne propuste u organizaciji izbora, bez ikakvih dokaza. Posebno je pozvao Kovača da dokaže svoje tvrdnje da HDZ svoje članove zapošljava preko veze u državnoj i javnoj upravi.

Medved: 15. ožujka dati glas Plenkoviću da pripreme za parlamentarne zbore počnu već 16.

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, ministar Tomo Medved rekao je u Ozlju da članstvo treba 15. ožujka izaći na unutarstranačke izbore i dati glas Andreju Plenkoviću i timu "Odvažno za Hrvatsku" kako bi već 16. ožujka mogle početi pripreme za parlamentarne izbore.

Osim Medveda, na sastanku u Ozlju bili su svi kandidati za potpredsjednika: Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić ne bi li, kako su rekli, svoje članstvo upoznali s programom, a danas će još posjetiti Ogulin, Brinje, Otočac i Gospić.

Medved je rekao da se na terenu vidi kako je stranka jedinstvena te da "percepciju nejedinstva stvaraju oni kandidati čija je retorika neodgovorna, a nude se kao alternativna opcija tražeći samo neke negativnosti".

- Pozivam kandidate čija je retorika neodgovorna i neprihvatljiva da se usmjere na bitna područja, da daju jasnu sliku o tome gdje vide prioritete HDZ-a jer odgovorni ljudi očekuju to od svojih kandidata, rekao je Medved.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka