Azimov: RH bi mogla potaknuti uspostavu dobrih odnosa između Rusije i Europe

Azimov: RH bi mogla potaknuti uspostavu dobrih odnosa između Rusije i Europe

Hrvatska bi mogla tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a potaknuti uspostavu dobrih odnosa između Rusije i Europe, ocijenio je u Rijeci ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.- Naše mišljenje je da su Rusija i Europa najprirodniji prijatelji danas u svijetu. Ja bih jako volio da vaše predsjedanje EU-om označi početak uspostave dobrih odnosa Rusije i Europe, kazao je Azimov.


- Danas Hrvatska ima takvu mogućnost, a vaša mudra hrvatska vlada to može postići i postati inicijator takvih odnosa, zaključio je.


Azimov je boravio u Rijeci prigodom otkrivanja biste kozmonautu Juriju Gagarinu pokraj Astronomskog centra, u čijem su postavljanju sudjelovali rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i Grad Rijeka.


Veleposlanik se osvrnuo i na jučerašnje razgovore predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana na kojima je, kako je rekao, donesena vrlo važna odluka kao još jedan važan korak u uspostavi mira u Siriji.


Na razgovorima dvojice predsjednika dogovoreno je zaustavljanje svih vojnih akcija i zajedničke ophodnje ruskih i turskih vojnih snaga, kazao je Azimov.


- Mi smo zainteresirani za što brže postizanje mira u Siriji radi zaustavljanja kretanja migranata u Europu, istaknuo je.

- Jučerašnja je odluka svjedočanstvo utjecaja i snage Rusije i Europa mora cijeniti tu ulogu Rusije. Umjesto uvođenja sankcija Rusiji, Europa mora uspostavljati prijateljske odnose sa Rusijom, kazao je veleposlanik.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka