"Migranti su Erdoganu poslužili kao ljudski čip u pokeru s EU-om"

"Migranti su Erdoganu poslužili kao ljudski čip u pokeru s EU-om"

Nastavlja se migrantska kriza na grčko-turskoj granici do koje je došlo nakon što je Turska otvorila granicu prema Grčkoj migrantima. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak putuje u Bruxelles kako bi razgovarao o krizi.- Kad se sve sumira, tisuće tih nesretnika poslužile su Erdoganu kao ljudski čip u partiji pokera koji je odigrao s Europskom unijom, u još jednom blefu s Europom, javio se HRT-ov novinar Dragan Nikolić s tursko-grčke granice u današnjoj emisiji Agenda: Svijet.

Europa danas živi novu stvarnost u odnosu na migrantsku krizu prije četiri ili pet godina, kad je fokus bio na politici otvorenih vrata. U Grčkoj je na vlasti desna koalicija koja više ne propušta migrante.

- Europa se promijenila, ti migranti zapravo to ne znaju, nisu shvatili. Dovedeni su ovdje organizirano uz prešutnu pomoć turske policije ili vojske i turskih vlasti, javlja Nikolić.

- Frapira situacija da Europa ni nakon četiri godine nema plan B kad su u pitanju Turska, migracije i takozvana balkanska ruta te da je opet u situaciji da bude ucijenjena i da uz kiseli osmijeh sluša Erdoganove prodike, dodao je.Među ovim migrantima ima Sirijaca, no većinom je riječ o Afganistancima, Pakistancima, Irancima i ljudima iz Bangladeša. To su ekonomski migranti u potrazi za boljim životom u Europi.

- Došao sam iz Irana u Istanbul zbog trenutačnih uvjeta u Iranu. Želim živjeti u Europi, a moja obitelj je u Kanadi, rekao je za HRT Arash Fakd, migrant iz Irana.

- Ovdje su stvarno teški uvjeti, tražimo pomoć od bilo koga. Raseljene su žene i djeca, do hrane je teško doći, zdravstveni i higijenski uvjeti su nikakvi. Grčki vojnici se stalno sukobljavaju s nama, pucaju direktno na nas, dodao je.

Vrlo je vjerojatno da će migranti biti u tišini vraćeni u velike turske gradove, na isti organizirani ili manje organizirani način. Ono što u svemu ovome treba uzeti u obzir je loša gospodarska situacija u Turskoj jer, kako javlja Nikolić, ovi su migranti ekonomski teret za posustalu tursku ekonomiju.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka