Rimske crkve zatvorene za vjernike do 3. travnja

Rimske crkve zatvorene za vjernike do 3. travnja

Sve crkve u Rimskoj biskupiji bit će zatvorene do 3. travnja kako bi se suzbilo širenje pandemije Covida 19, rekao je u četvrtak talijanski kardinal Angelo De Donatis, generalni vikar Rima.- Do petka 3. travnja 2020. pristup crkvama u Rimu i općenito mjestima bogoštovlja otvorenim javnosti zabranjuje se svim vjernicima, ističe se u priopćenju mons. De Donatisa.Premda su mise i druga okupljanja već ranije ukinuti, crkve će biti otvorene za sve vjernike koji se ondje žele pomoliti.

- Napominjemo da smo odluku donijeli radi općeg dobra, dodao je prelat podsjetivši na sve mjere talijanske vlade u borbi s pandemijom Covida 19.

Papa Franjo nosi naslov rimskog biskupa i u toj službi mu pomaže vikar, talijanski kardinal De Donatis. Papa je u utorak pozvao svećenike da se odvaže izaći i poći u posjet bolesnicima te duhovno pratiti medicinsko osoblje i volontere.

Talijanska vlada je zabranila mise, vjenčanja i sprovode, što je "iznimno drastična mjera koja uzrokuje patnju i teškoće" svećenicima i vjernicima, požalila se neki dan Talijanska biskupska konferencija na svojoj mrežnoj stranici. Od tada svećenici nisu izražavali sumnju u nove restriktivne mjere talijanske vlade.

Italija, daleko najteže stradala zemlja zbog pandemije koronavirusa, prešla je u četvrtak prag od 1.000 umrlih, s ukupno 1.016 smrtnih ishoda među više od 15.000 prijavljenih slučajeva, priopćila je civilna zaštita.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka