EU danas zatvara granice, Francuska u karanteni

EU danas zatvara granice, Francuska u karanteni

Europska unija zatvara "u utorak u podne" vanjske granice na 30 dana u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak i najavio državna jamstva za pomoć gospodarstvu, odgodu izbora, reforma i plaćanja režija.- Sva putovanja između neeuropskih zemalja i Europske unije bit će suspendirana na 30 dana, rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Macron je također najavio da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već poduzete u susjednoj Italiji. Mjera stupa na snagu u utorak u podne i trajat će najmanje 15 dana, a svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno, upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

"Mi smo u ratu"!

- Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt. Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu, poručio je Macron. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati. Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sustava.

Odgođeno plaćanje režija

Predsjednik je kritizirao građane koji su nahrupili na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani. "Ne samo da ne štitite sebe, a zadnji događaji pokazali su da nitko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge", rekao je. Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija. Po njegovim riječima, nijedna francuska tvrtka neće biti izložena riziku da propadne. Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u EU u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skupine G7. Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica. Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka