Epidemiolog Galli: Italija se neće riješiti virusa još barem tri mjeseca

Epidemiolog Galli: Italija se neće riješiti virusa još barem tri mjeseca

Italija još "barem tri mjeseca" neće izaći iz krize prouzročene epidemijom Covida-19 koja je usmrtila gotovo 3.000 ljudi, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Massimo Galli, voditelj epidemiološke službe u najvećoj milanskoj bolnici.- Nadam se da ćemo virus pobijediti u barem tri mjeseca otkad smo počeli primjenjivati neka pravila. I to je već strašno dug rok, rekao je za talijanske medije.

Italija je donijela veoma stroge mjere izolacije stanovništva praćene zatvaranjem škola i trgovina koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine.

- Ovo nije i neće biti kratko, ali ako bude kratkoročno, bit ću prvi koji će se zbog toga radovati, dodao je.

Galli uživa velik ugled među stručnjacima u Italiji gdje vodi odjel zaraznih bolesti u bolnici Sacco u Milanu, u Lombardiji, pokrajini na sjeveru zemlje koja je najteže stradala u epidemiji, s gotovo 2.000 mrtvih i više od 17.000 zaraženih.

- Cjepivo nam ulijeva nadu, radi se na 18 programa za izradu cjepiva. Nešto će iz toga proizići, siguran sam, ali sumnjam da ćemo moći ograničiti epidemiju i svladati je dok čekajmo cjepivo, ocijenio je.

- Budemo li imali sreće, cjepivo će stići nakon ljeta, ne prije, zaključio je Galli.

Od novog koronavirusa umrlo je najmanje 9.020 ljudi u svijetu otkad se pojavio u prosincu prošle godine, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih podataka objavljenih u četvrtak u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Italija je druga najteže stradala zemlja s 2.978 mrtvih i na putu je da pretekne Kinu koja ima 3.245 umrlih. Više od 217.510 slučajeva zaraze zabilježeno je u 157 zemalja i teritorija od početka pandemije.

na vrh članka