SAD sljedeće krizno žarište

SAD sljedeće krizno žarište

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi sljedeće globalno žarište zaraze mogle biti Sjedinjene Države. Zaraženih je ondje već gotovo 50 tisuća. Guverner savezne države New York u dramatičnom je apelu poručio da trebaju 30 tisuća respiratora.Dok u Oaklandu zbog nedostatka zaštitne opreme prosvjeduju medicinske sestre, Donald Trump poručuje kako neće dopustiti da zdravstveni problem izraste u dugoročni ekonomski problem. Obećava spas američkih tvrtki i radnih mjesta u njima.

- Amerika će uskoro ponovno biti otvorena za posao. Neće za to trebati tri ili četiri mjeseca. Ne možemo dopustiti da lijek postane gori od samoga problema. Odlučit ćemo o smjeru kojim želimo ići nakon završetka 15-dnevnog razdoblja, potkraj sljedećeg tjedna, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

U Zapadnoj Virginiji pripadnici Nacionalne garde testiraju na virus umirovljenike i osoblje umirovljeničkog doma. Istodobno na snagu stupa odluka o zabrani gomilanja zaliha osnovne medicinske opreme i podizanja njezine cijene radi zarade. Svi koji to čine bit će kazneno gonjeni.

- Ako kod kuće imate veliku zalihu toaletnog papira, ne morate se brinuti. Ali ako je riječ o skladištu zaštitnih maski, pokucat ćemo vam na vrata, kazao je američki državni odvjetnik William Barr.

S druge strane Pacifika, ondje gdje je sve i počelo, u Wuhanu, nakon što pet dana nije bilo novog slučaja, jedan novi zaraženi. Za dva tjedna stanovnicima Wuhana trebala bi se ukinuti zabrana kretanja. U ostatku pokrajine Hubei za sve one koji su zdravi ograničenje kretanja ne vrijedi od sutra.

- Ako je zajednica očišćena od epidemije, njezinim stanovnicima koji se trebaju vratiti na posao, a tjelesna im je temperatura normalna, bit će dopušteno kretanje s pomoću digitalnog zdravstvenog koda i uz potvrdu poslodavca, istaknuo je epidemiolog iz Wuhana Zou Yu.

U kontinentalnoj Kini 78 novih slučajeva, od toga 74 uvezena. I u Pekingu, kao i u Seulu ili Singapuru, boje se tzv. drugog vala i uvezene infekcije, onih koji će tek doputovati iz inozemstva.

- Kina i SAD spore se oko izvora virusa, a sve su započele Sjedinjene Države, koje tvrde da je virus potekao iz Kine. Oni su prvi koronavirus nazvali kineskim virusom i wuhanskim virusom, još 6. ožujka, kada je to učinio Mike Pompeo. Nakon toga neki američki političari nastavili su stigmatizirati Kinu, što nije dobro prihvaćeno u kineskom narodu, naglasio je glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang.

Kina se inače očito smatra postkorona-društvom. U Pekingu je nakon dva mjeseca ponovno otvoren vanjski dio zoološkog vrta, uz ograničen broj posjetitelja. Djelomično i najpopularniji dio Kineskog zida. I ondje uz restrikcije dnevnog broja turista, koji moraju dokazati da posljednja dva tjedna borave u Pekingu.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka