Danska prva popušta: Naredni tjedan otvaraju škole i vrtiće

Danska prva popušta: Naredni tjedan otvaraju škole i vrtiće

Danska je prva europska zemlja koja je najavila značajnije ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, ali stručnjaci upozoravaju da se u svemu tome krije i velika opasnost.

Premijerka Mette Fredriksen najavila je da će država nakon Uskrsa otvoriti vrtiće i osnovne škole za prvih pet razreda. Danska se na ovaj potez odlučila kako bi olakšala roditeljima brigu za djecu koju nemaju gdje ostaviti dok su na poslu.

“Potpuno mi je jasno da učitelji i roditelji strahuju od moguće zaraze. Zato djeca trebaju tijekom nastave biti što je više moguće vani, a škole ih u učionicama moraju razdvojiti na odgovarajuću udaljenost. Škole će morati dodatno pripaziti na higijenu, a onaj tko pokaže i najmanje simptome bilo kakve bolesti neka ostane kod kuće”, rekla je premijerka.

Djeca starijih razreda u školu neće krenuti prije 10. svibnja, a voditeljica državne epidemiološke službe Kare Molbak rekla je da su nove odluke donesene na temelju povjerenja prema građanima.

“Znamo da se zdravstveni sistem neće raspasti, ali to ne znači da se možemo početi ponašati kao prije nego i dalje moramo biti odgovorni. Moramo paziti jedni na druge jer ćemo u protivnom otići u crveno”, rekla je Molbak.

Ipak, uspjeh Danske u potiskivanju epidemije koronavirusa mogao bi uzrokovati probleme u narednim danima, upozoravaju stručnjaci, a prenosi Metro.

Skandinavska zemlja bila je jedna od prvih u Europi koja je ušla u potpuno zatvaranje što je rezultiralo brzim ravnanjem krivulje novih slučajeva.

Najave ponovnog otvaranje vrtića i osnovnih škola mnogi smatraju rizikom jer sve dok se ne nađe uspješan lijek za koronavirus postojat će opravdan strah od ponovnog vraćanja pandemije.

Profesor Allan Randrup Thomsen, stručnjak za virusne bolesti na Univerzitetu u Kopenhagenu, upozorio je da bi Danska možda morala duže zadržati ograničenja kretanja i poslovanja dok se virus širi na kontroliran način, što dugoročno uzrokuje veću ekonomsku štetu.

Za Jyllands-Posten on je kazao da što je manji broj ljudi koji se zaraze, to duže traje vrijeme dok se ne stvori širi imunitet cijele populacije.

Danska dosad bilježi 5.402 slučaja zaraze koronavirusom, a broj umrlih 218.

Izvor: Hercegovina.in

na vrh članka