Znanstveni savjet Vlade: Postignuti rezultati vrlo dobri

Znanstveni savjet Vlade: Postignuti rezultati vrlo dobri

Znanstveni savjet hrvatske Vlade ocijenio je u ponedjeljak da su rezultati do sada postignuti u suzbijanju širenja pandemije koronavirusa vrlo dobri.


- Ovo je bila prilika, da u trenutku druge faze popuštanja mjera članovi Vlade i ministri čuju mišljenja, analize i procjene znanstvenog savjeta o tome kako se Hrvatska nosi s ovom pandemijom. Opća je ocjena da su do sada postignuti rezultati vrlo dobri, rekao je novinarima predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić nakon sastanka s istaknutim hrvatskim znanstvenicima biomedicinskih znanosti iz Hrvatske i inozemstva.Na sastanku, na kojem je sudjelovao premijer Andrej Plenković i ministri, istaknuto je da su mjere bile pravodobne, dobro ciljane i da su postigle dobar rezultat koji se vidi u broju novooboljelih, koji je već nekoliko dana jednoznamenkast.

- Važna je i ocjena da su mjere, koje su imale dobar učinak u suzbijanju epidemije, stvorile dobre preduvjete i pretpostavke za trajnije i održivije aktiviranje gospodarstva. Sada pred turističku sezonu imamo jednu epidemiološku situaciju koja je komparativno na Mediteranu među najboljima, ako ne i najbolja, naglasio je Frka-Petešić.

Članovi Znanstvenog savjeta Vlade su Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.

Savjet se, rečeno je, složio da su rezultati dobri iz razloga što su poduzete mjere bile drastične, a to daje i izvrsnu priliku da se zemlja reaktivira razmjerno brzo.

- Da Hrvatska nije na vrijeme napravila mjere, današnja bi situacija bila daleko gora, to je temeljna poruka oko koje su se složili svi članovi Znanstvenog savjeta, poručio je bivši ministar znanosti i obrazovanja i forenzički genetičar Dragan Primorac.

Naglasio je da su svi u savjetu iznimno i ugodno iznenađeni vrlo odgovornim ponašanjem i pristupom građana.

Raspravljalo se i o velikom svjetskom projektu "Global response on the COVID-19", gdje će participirati i Hrvatska.

- I dalje pratimo kretanja, svaki u svojem području, kako bi pravovremeno mogli savjetovati sve one koji skrbe o tome da Hrvatska ostane sigurna država. Dolazi period turizma, treba donijeti jasne odluke, kazao je Primorac.

Savjet je raspravljao i o rezultatima usporavanja širenja virusa, koje je prvenstveno postignuto socijalnom distancom.

- Radimo intenzivno i razmjenjujemo podatke oko validacije seroloških testova, jedinih pravih testova koji će u konačnici pokazati tko je prebolio bolest. Hrvatska niti u jednoj mjeri, metodi ili postupku ne zaostaje za najrazvijenijim državama svijeta. Izvukli smo lekciju da je iznimno važno da imamo vlastite ljude koji mogu upravljati procesima, naglasio je Primorac.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka