Oporba protiv povratka u škole

Oporba protiv povratka u škole

U ponedjeljak se otvaraju osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda. Oporbene stranke mahom su protiv te odluke i navode niz razloga zašto bi se od nje trebalo odustati, od zdravstvenih preko provedbenih do ustavnopravnih.


Jesu li škole sada sigurno mjesto za djecu, pitanje je na koje je većina roditelja u Hrvatskoj dala negativan odgovor. U SDP-u ističu kako se dio epidemiologa protivio otvaranju škola, svjesni da njihove preporuke neće zaustaviti virus.

- Djeca dolaze u bliski kontakt i može doći do ponovnog širenja zaraze, kaže epidemiolog Branko Kolarić.

Roditelje u Zagrebu zabrinjavaju i škole koje nakon potresa nisu potpuno sanirane. 95 % njih zadržat će djecu kod kuće. Prema anketi, u ponedjeljak u školu kreće 1700 učenika. Ugroženo je ustavno načelo jednakosti u obrazovanju, upozoravaju u Stranci rada i solidarnosti. Pozivaju sve na potpisivanje peticije sindikata Preporod - protiv otvaranja škola.

Oporba odgovornost traži na zagrebačkim Sveticama.

- Saberite se. Počnite raditi svoj posao za koji primate vrlo visoke plaće. Preispitajte pogrešne odluke, poništite ih, ili od njih odustanite, poručuje SDP-ova Sabina Glasovac.

- Pokazuje se zapravo da je ministrica digla ruke. Zna da više neće biti ministrica i da od HNS-a kao političke stranke nema više ništa. Sada su roditelji i djeca prepušteni igri ministrice i potpunom defetizmu u sektoru obrazovanja, smatra Mostov Nikola Grmoja.

Većina je europskih zemalja, kao i Hrvatska, odlučila otvoriti škole i prepustiti odluku roditeljima, kaže ministrica Blaženka Divjak i dodaje kako treba gledati i širu zadaću Vlade - "osigurati da nema širenja virusa ali i pokretanje gospodarstva".

A koliko su epidemiološke preporuke ostvarive, pokazat će se tek u ponedjeljak.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka