Virus se najbrže širi Rusijom, europske zemlje ublažavaju mjere

Virus se najbrže širi Rusijom, europske zemlje ublažavaju mjere

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je četiri i pol milijuna, a umrlo je 305 tisuća ljudi. Nakon SAD-a i Brazila, virus se najbrže širi Rusijom. Istodobno, europske zemlje ublažavaju mjere i najavljuju otvaranje granica.


Italija 3. lipnja otvara granice za građane Europske unije i omogućava slobodno kretanje unutar zemlje.

- Veselimo se otvaranju granica između talijanskih regija, to će pokrenuti domaće, a zatim i međunarodno tržište. Prognoze nisu pozitivne, ali veoma smo optimistični, kaže Caterina Valente, vlasnica hotela u Rimu. 

Ukidanje zabrane putovanja važan je korak na putu oporavka talijanskoga gospodarstva. Udio turizma u BDP-u Italije je 13 posto. 

- Procjenjujemo da ćemo do kraja godine u turizmu imati gubitak od oko 17 milijardi eura. Ako se hoteli u lipnju ponovno otvore i dođu strani turisti, šteta će biti manja, objašnjava Bernabo Bocca, predsjednik talijanskog udruženja hotelijera.

S više od 31 tisuću 600 umrlih, Italija je treća zemlja u svijetu po stopi smrtnosti od koronavirusa, ali broj novooboljelih već neko vrijeme znatno je smanjen.

I jučer su, treći petak uzastopce, Slovenci na biciklima prosvjedovali protiv vlade Janeza Janše.

U Austriji je, prema ispitivanju javnoga mišljenja, koalicijska vlada Sebastiana Kurtza odradila dobar posao tijekom koronakrize pa je popularnija nego ikad prije. Austrijanci su među prvima u Europi ublažili restrikcije i počeli pregovore sa susjedima o otvaranju granica.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka