Knesset potvrdio Netanyahuovu i Gantzovu vladu

Knesset potvrdio Netanyahuovu i Gantzovu vladu

Knesset, izraelski parlament,  potvrdio novu koalicjisku vladu dosadašnjeg desničarskog  premijera Benjamina Netnyahua i njegovog protukandidata na izborima Bennyja Gantza s političkog centra. 
Povjerenje novoj, 35. po redu izraelskoj vladi dalo je 73 zastupnika a 46 je bilo protiv.

Prisegom čelnika i ministara nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom se okončava politička kriza koja je potrajala više od godinu i pol dana i natjerala Izraelce da tri puta izlaze na izbore.

Netanyahu je nakon višetjednih pregovora za formiranje vlade i borbe za vlastiti politički opstanak, u izraelskom parlamentu Knessetu predstavio novu vladu s rekordnih 36 ministara, najveću u izraelskoj povijesti.

- Nova vlada je formirana uz podršku većine i bit će vlada svih Izraelaca, rekao je Netanyahu u  Knessetu uoči glasovanja o njegovoj vladi.

Netanyahuov dogovor o podjeli vlasti s izbornim konkurentom Bennyjem Gantzom iz stranke centra Plavi i bijeli otvara mu put prema de facto aneksiji dijelova Zapadne obale koje Palestinci traže za svoju državu.

Kao svoj prvi potez i najavio da će proširiti izraelski zakon na židovska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju na Zapadnoj obali.

Smatra da će se tim potezom Izrael približiti postizanju mira s Palestincima i dodao da će to činiti u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama.

- Došlo je vrijeme da se izraelski zakon proširi na naselja i počne novo poglavlje u povijesti cionizma, rekao je u govoru u parlamentu.

Bivši vojni zapovjednik Benny Gantz je rekao da su im glasači ostavili dva izbora - da prekinu rivalstvo ili dopuste ulazak zemlje u "neku vrstu građanskog rata".

Gantz kaže da je usred krize koronavirusa "svima jasno" da ovo nije vrijeme za pridržavanje "jučerašnjih načela", čime je branio svoju odluku o suradnji s Netanyahuom iako je prije svih triju izbora održanih u godinu i pol dana obećavao da nikada neće koalirati s optuženim premijerom.

- Narod je htio jedinstvo i to je ono što je dobio, rekao je 70-godišnji Netanyahu kojemu u nedjelju, 24 svibnja, počinje suđenje za korupciju, zloporabu ovlasti i prijevaru. Najdugovječniji izraelski premijer odbacuje sve optužbe.

Čelnik stranke desnog centra Likud vodit će novu vladu prvih godinu i pol dana, a Gantz će preuzeti funkciju u studenom 2021.

Benjamin Netanyahu, najdugovječniji premijer u izraelskoj povijesti, kojemu počinje suđenje za korupciju sljedeći tjedan.

Prisega nove vlade bila je zakazana za četvrtak, ali je otkazana u posljednji trenutak, neposredno prije početka ceremonije u Knessetu, kako bi Netanyahu dobio više vremena za podjelu resora članovima svoje stranke Likud.

Fokus "krizne vlade nacionalnog jedinstva" prvih šest mjeseci bit će epidemija i pad gospodarstva.

Izrael je u godinu dana triput izlazio na izbore, posljednji put 2. ožujka, na kojima se Netanyahu borio za politički opstanak nakon što su mu propali pregovori o formiranju vlade i pokrenut kazneni postupak protiv njega.

Suđenje Netanyahuu zbog optužbi za korupciju treba početi u nedjelju, 24. svibnja, a on niječe krivnju.

Izvor:hrt.rh

na vrh članka