SAD: Više od milijun i pol zaraženih koronavirusom

SAD: Više od milijun i pol zaraženih koronavirusom

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u u ponedjeljak je prešao milijun i pol, uz trend rasta u južnim saveznim državama dok se broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom približio 90 tisuća.


Većina saveznih država izvijestila je o smanjenju broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u tjednu okončanom 17. svibnja, dok je samo 13 država izvijestilo o povećanju tog broja u usporedbi s prethodnim tjednom.

Tennessee je imao najveći tjedni porast od 33 posto, broj novih slučajeva o kojima je izvijestila Louisiana veći je za 25 posto, dok je Teksas izvijestio o povećanju od 22 posto u usporedbi s prvim tjednom u svibnju. Michigan bilježi porast od 18 posto nakon pet tjedana u kojima je broj zaraženih padao, a riječ je o državi koja ima razmjerno veliki broj umrlih jer je tamo zabilježeno više od 4800 smrtnih slučajeva.

No na razini SAD-a broj novih slučajeva povezanih s bolesti COVID-19 manji je za 8 posto u usporedbi s prethodnim tjednom, čemu je doprinijela i činjenica da New York i New Jersey bilježe smanjenje broja novozaraženih.

Gotovo sve američke savezne države dopustile su pokretanje nekih gospodarskih djelatnosti, kao i veću slobodu kretanja stanovništva, iako je to potaknulo zabrinutost među zdravstvenim djelatnicima zbog mogućeg izbijanja drugog vala epidemije.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je saveznim državama da pričekaju s daljim popuštanjima restrikcija dok se ne uvjere da broj zaraženih koronavirusom u kontinuitetu pada u razdoblju od dva tjedna.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka