Mađarska pravno ukinula transseksualce: Viktor će se zauvijek zvati Viktor, makar se osjećao kao Viktorija

Mađarska pravno ukinula transseksualce: Viktor će se zauvijek zvati Viktor, makar se osjećao kao Viktorija

Mađarska je voljom Viktora Orbana i vladajuće većine ukinula ozakonjenje pojma transrodne osobe i ljudima je zabranila pravnu promjenu spola, što bi moglo dovesti do daljnje netrpeljivosti prema LGBT zajednici u zemlji. Parlament na čelu s Fideszom je s uvjerljiva 134 glasa za i sa samo 56 protiv zapravo izglasao zabranu promjene ičijega rodnog identiteta u osobnim dokumentima.

Time je zakonski zacementiran biološki spol koji temeljem rasporeda kromosoma pojedinac u Mađarskoj dobiva rođenjem, te on postaje doživotno nepromjenjiv: transseksualci ili dvospolci onemogućeni su mijenjati imena i rodni identitet ikada kasnije.

Istraživačica Amnesty Internationala Krisztina Tamás-Sáróy objavila je kako ta odluka gura Mađarsku natrag prema mračnom dobu i zauzdava prava transrodnih i interseksualnih ljudi. Mađarska skupina za ljudska prava Hatter Society objavila je da zakon krši temeljno ustavno pravo, a otvoreno su mu se usprotivili i Europski parlament, kao i Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava.

Svi čekaju na očitovanje Ustavnog suda Mađarske koji je ranije po pitanju rodnih prava donosio posve oprečne presude, te je u Orbanovoj državi ostao jedan od rijetkih instituta koji još može obraniti demokraciju.

Iako je Orbán kao premijer sebi omogućio da u vrijeme pandemije zemljom vlada bez parlamenta, vlastitim dekretima, zakon o transrodnim osobama je u proceduru uputio na uobičajen način, kako bi proizveo što veću javnu buku i ponizio opoziciju čiji su amandmani listom odbačeni.

Anti-LGBT retoriku on već dulje vrijeme koristi kao polugu u političkom ratu za tobožnje tradicionalne obiteljske vrijednosti i otvoreno prkosi demokratskim standardima i pravnim stečevinama EU-a. Gay parove sve češće se s mađarskih političkih govornica uspoređuje s pedofilima.

I Coca-Cola se u Mađarskoj nedavno suočila s pozivima na bojkot i drugim žestokim reakcijama konzervativnih političkih aktivista, nakon reklamne kampanje koja je sadržavala slike istospolnih parova.

Svježa su i sjećanja kako je mađarska državna opera nedavno otkazala većinu izvedbi scenskog mjuzikla "Billy Elliot", nakon "domoljubnih" kritika provladinih medija. Djelo djeci prenosi poruku o važnosti nadvladavanja predrasuda: glavni junak priče je 11-godišnji dječak zaljubljen u balet, kojemu konzervativna okolina staje na put u ostvarenju snova.

Premda su još donedavno vjerodostojne ankete u Mađarskoj svjedočile kako više od 60 posto stanovnika zemlje vjeruje da jednaka prava trebaju biti data svima, bez obzira na seksualnu orijentaciju, vladajući manipulatori uporno se trude od seksualne manjine proizvesti dežurnog (arhi)neprijatelja.

Transrodne osobe po novome zakonu tako neće moći odabrati ime koje odgovara njihovom željenom spolu, pošto se propisuje da se mora izabrati s utvrđenog popisa muških i ženskih imena koji utvrđuje njihova Akademija znanosti.

U praksi su zakonske promjene spola u Mađarskoj zamrznute još od 2017. jer se o njima uopće ne odlučuje, no sad će se zahtjevi svih podnositelja koji čekaju dovršetak postupaka rutinski odbiti. Kako se uvodi pravna kategorija spola pri rođenju, postoje ozbiljne bojazni da bi mogla biti primijenjena i na ljude koji su već punopravno promijenili spol, te da bi im promjena mogla biti poništena.

Orbanova Vlada je u očitovanju CNN-u odbila prigovore o kršenju ljudskih prava, tumačeći kako zakon "ne utječe na pravo muškaraca i žena na slobodno doživljavanje i ostvarivanje svog identiteta". To što njihov identitet od rođenja do smrti nepromjenjivim smatra mađarska država, cinično poručuje uzor mnogih hrvatskih domoljuba, ne bi ih trebalo pretjerano ometati: Viktor će se zauvijek zvati Viktor, ali mu nitko ne brani da se osobno osjeća kao Viktorija.

Još na samom početku svibnja Mađarska je od međunarodne asocijacije LGBT osoba ocijenjena najnižim vrijednostima zbog niza agresivnih politika usmjerenih protiv seksualno manjinskih zajednica.

Darienne Flemington, kopredsjedateljica izvršnog odbora ILGA-Europe, rekla je kako je Orbanova zabrana priznavanja zakonskog roda alarmantan signal o tome kako se vlade s jakim autoritarnim tendencijama manipulativno koriste krizom da dodatno ograniče prava ranjivih skupina i manjina.

Izvor: Slobodna Dalmacija

na vrh članka