Počele prijave za srednje škole

Počele prijave za srednje škole

Učenici osmih razreda od jučer se prijavljuju u sustav e-upisa u srednje škole.


Već godinama u srednju školu upisuju se putem interneta, no ova će generacija ući u povijest kao prva koja će, zbog epidemije koronavirusa, osnovnu školu završiti - na daljinu. Mjesta u srednjim školama ima više nego dovoljno. I ove su godine najpopularnije gimnazije, pa će se u nekoliko zagrebačkih održati i prijamni ispiti.

Za Martu Ćavar i njezinu generaciju osnovna škola uskoro završava neobično - bez svakodnevnog kontakta s dugogodišnjim prijateljima i učiteljima.

- Mislim da je vrlo teško nama, zato što nam je zadnja godina, nismo se uspjeli oprostiti, ali nadam se da će i toga biti, govori Marta.

Prijavila se u sustav e-upisa u srednju školu, a gimnazija je njezin izbor.

Mjesta u srednjim školama ima više nego dovoljno, za 39 106 učenika osmih razreda nudi se više od 45 000 mjesta.I prijave, ali i upisi ove godine bit će on-line.

Epidemija koronavirusa zaustavila je prije 2 mjeseca natjecanja u sportu i  znanju - pa će, čini se, osmaši ostati bez ovogodišnjih bodova. Ti su bodovi često bili presudni za upis u najpopularnije škole - i gimnazije i strukovne.

- Što se nije održalo ne može se vrednovati, ali nisu to samo bodovi u proteklih nekoliko mjeseci, nego i 5., 6., 7. razred pa je učenik već imao priliku pokazati da je izuzetan, naglašava Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Do dodatnih bodova doći će oni koji polože prijamni ispit u nekoj od 4 najtraženije zagrebačke škole.

Uz mjere opreza, ispiti će se održati i ove godine.

Rokovi za upis traju dovoljno dugo da se svatko prijavi, poručuju odgovorni, a mjesta ima dovoljno.

Pogotovo u strukovnim i obrtničkim školama koje nude i stipendije i siguran posao, a nisu uvijek na vrijeme prepoznate među učenicima.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka