Geotermalno grijanje za budućnost Zagreba

Geotermalno grijanje za budućnost Zagreba

Agencija za ugljikovodike danas je otvorila natječaj za istraživanje 4 geotermalna polja u Hrvatskoj iz kojih je moguće proizvoditi 50 megawatta električne i 4 puta više toplinske energije. Zagrebačko geotermalno polje otkriveno je prije 43 godine.


Nakon što se prije par godina Kineziološki fakultet počeo grijati na taj obnovljivi izvor energije, ove se godine očekuje priključenje Studentskog doma "Stjepan Radić", a sljedeće godine susjednog stambenog naselja.

Profesor zagrebačkog Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz sa zadovoljstvom promatra uštedu koju je ta institucija postigla zahvaljujući grijanju na vodu s obližnje geotermalne bušotine. 

- Mi smo uštedjeli između 10 i 20 posto. Ako je naše grijanje preko milijun i 200 tisuća kuna godišnje dakle mi smo uštedjeli 200 tisuća kuna godišnje za što je za ovako mali fakultet kao što je Kineziološki jako, jako značajna ušteda, govori prof. dr. Damir Knjaz, savjetnik dekana Kineziološkog fakulteta za financije. 

- Geotermalni izvor je pravi obnovljivi izvor, znači ispod nas postoje bazeni tople vode konkretno ovdje je bušotina na 80 stupnjeva što je apsolutno idealno za sustave grijanja kakve ima kineziološki fakultet, kaže Robert Vuk, Element energetika.

Obnovljiv izvor znači i prednost tijekom prijave europskoga projekta izgradnje Zapadnog sveučilišnog sportskog kampusa, koji će se također grijati na geotermalnu energiju. Prije nego što se izgradi kampus, planira se priključiti Studentski dom i uvelike povećati sadašnja proizvodnja od 9 litara geotermalne vode u sekundi.

- Što se tiče planova kad se spoje domovi Stjepan Radić onda planiramo da će biti proizvodnja 15 litara u sekundi. Ove godine bi spojili Stjepan Radić domove a sljedeće godine Gredice, objašnjava dipl. ing. Vladimir Cazin, GPC Instrumentation process d.o.o. 

Geotermalno grijanje naselja Gredice, ali i ostatka Zagreba pozdravlja i Gradska uprava. Koncesionar Geotermalnog polja Zagreb predao je projekt razrade i eksploatacije bušotina Agenciji za ugljikovodike čime bi trebao dobiti dugotrajnu koncesiju.

- Mislim da ćemo u roku manjem o mjesec dana sazvati Povjerenstvo koje će ocjenjivati da li je taj projekt napravljen sa svim propisima i nakon toga ćemo donijeti odgovarajuće odluke, ističe Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Dugotrajna koncesija značila bi i početak projektiranja i gradnje Termi Zagreb u Blatu. Time bi Geotermalno polje nakon desetljeća zastoja znatno ozelenilo potrošnju toplinske energije i potaknulo razvoj turizma u hrvatskoj metropoli. 

Izvor:hrt.hr

na vrh članka