U Španjolskoj zbrka u vezi s otvaranjem kopnene granice

U Španjolskoj zbrka u vezi s otvaranjem kopnene granice

Španjolska će 1. srpnja otvoriti svoju kopnenu granicu s Francuskom i s Portugalom, doznaje se od ministarstva turizma, a ne 22. lipnja kao što je bila izvijestila resorna ministrica.


Ostajemo pri datumu 1. srpnja kada će biti moguća međunarodna putovanja i kada ponovo otvaramo međunarodni turizam, rekla je glasnogovornica ministarstva za agenciju France Presse.

Ministrica turizma Maria Reyes Maroto spomenula je 22. lipnja kao datum otvaranja granica s Francuskom i Portugalom, na susretu sa stranim novinarima ujutro.

- Što se tiče Francuske i Portugala, želim vam potvrditi da se od 22. lipnja ukidaju ograničenja za putovanja kopnom, rekla je, istaknuvši da se u načelu (...) karantena ukida.

- To je veoma važno jer će nam omogućiti da vratimo dobar dio francuskih i portugalskih turista, istaknula je.

Nekoliko sati nakon njezinih izjava ministarstvo je objavilo priopćenje u kojem pojašnjava da je slobodno kretanje "na španjolskom teritoriju" moguće čim se 21. lipnja ukine izvanredno stanje. No međunarodna putovanja bit će ponovo moguća od 1. srpnja.

Zbog ovih izjava bili su nezadovoljni i u Portugalu, gdje je vlada zatražila pojašnjenje od španjolske vlade.

- Iznenadile su nas izjave španjolske ministrice, rekao je za agenciju Lusu Augusto Santos Silva, ministar vanjskih poslova.

- Portugal, naravno, odlučuje o ponovnom otvaranju portugalske granice i želi to učiniti u suradnji sa Španjolskom, dodao je, istaknuvši da nažalost, izjave ministara španjolske vlade koje dolaze jedna za drugom, nisu usklađene.

Španjolska koja je 14. ožujka uvela veoma strogu karantenu, jednu od najstrožih u svijetu, zatvorila je 17. ožujka kopnenu granicu s Francuskom i s Portugalom.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je prije gotovo dva tjedna da će zemlja, među najteže stradalima u svijetu od koronavirusa, s više od 27.000 umrlih, u srpnju ponovo otvoriti granice za strane turiste.

No turisti iz nekih zemalja moći će doći i prije 1. srpnja.

Tako će oko 6.000 njemačkih turista moći doći na Baleare u drugoj polovini lipnja, na temelju dogovora područne vlade i njemačkog turoperatora TUI-ja, rekla je Maroto.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka